Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка
Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка

Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка

Споживаючи безліч новомодних іноземних суперфудів (привіт усім любителям кейлу, спіруліни, ягід годжі та асаї, насіння кіноа та чіа), ми забуваємо про те, що в нас є свої, рідненькі суперові продукти — смачні, корисні та не за всі гроші світу. Наприклад, буряк.

Гастрожурналістка та авторка фудблогу «Котлетка» Маша Сердюк розповідає, чому буряк можна вважати суперфудом, а також ділиться рецептами страв із буряків. І ні, це не борщ і не вінегрет.

Корисні властивості буряка

Жодних жартів, буряк — справжній локальний суперфуд. Бо він багатий мінеральними солями, органічними кислотами і фолієвою кислотою. А ще він є одним із лідерів за вмістом заліза та містить велику концентрацію бору і марганцю. Речовини в складі буряка покращують обмін речовин, активізують роботу кровотворення та зміцнюють імунітет.

Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка - Фото 1

Eiliv Aceron

Крім того, бурячки мають позитивний вплив на роботу мозку. Дослідження показують, що споживання овоча покращує приплив крові до лобової частини мозку, що відповідає за прийняття рішень і робочу пам’ять. Також лікарі рекомендують вживати буряк при запаленнях і будь-яких захворюваннях кишківника. Ну, а про те, що буряк дуже корисний при закрепах і проблемах з мікрофлорою кишечника, думаємо, ви і так знаєте. Але все ж таки про це варто нагадати.

Що приготувати з буряка? Перше, що спадає на думку, це борщ. Потім, мабуть, іде вінегрет і якийсь салат з бурячками та горішками. Але ні, ми не будемо настільки банальними.

Крем-суп із буряків

·       буряк — 1-2 шт.

·       картопля — 2 шт.

·       вода або бульйон — 1 л

·       жирні вершки — 50 мл

·       улюблені приправи 

·       сіль, перець

Каструлю з водою ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Буряк і картоплю миємо та чистимо. Ріжемо овочі кубиками так, щоб буряк був нарізаний вдвічі дрібніший за картоплю — так овочі готуватимуться одночасно. Кладемо картоплю з буряком у воду і варимо до готовності.

Коли овочі стануть м’якими, частину рідини зливаємо в чашку (не виливаємо), частину залишаємо в каструлі та подрібнюємо блендером разом із вершками. Якщо суп надто густий, розводимо його рідиною, в якій варилися овочі, або вершками. Солимо, перчимо, додаємо улюблені спеції, перемішуємо. Перед подачею прогріваємо на невеликому вогні.

Буряк по-селянськи

·       буряк — 2-3 шт.

·       часник — 2 збучики

·       олія — 2 ст. л.

·       духмяні трави

·       сіль, перець

Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка - Фото 2

Monika Grabkowska

Буряк помити, почистити від шкірки, нарізати скибками як картоплю по-селянськи. Скласти в глибоку миску, додати олію, сіль, перець, духмяні трави та пропущений через прес часник. 

Добре перемішати, щоб спеції добре огорнули бурячки з усіх боків. Викласти на застелене пергаментом деко в один шар — викладайте так, щоб шматочки буряка не торкалися одне одного. Прикрити фольгою, поставити в нагріту до 200 градусів духовку та запікати 50 хвилин або поки буряк не стане м’яким.

Буряковий хумус

·       сухий нут — 200 г

·       буряк — 1 шт. 

·       часник — 2-3 зубчики 

·       кунжутна паста тахіні — 4 ст. л. 

·       оливкова олія — 4 ст. л. 

·       лимон — половинка

·       мелений кумин (зіра) — щіпка

·       сіль — до смаку 

·       кедрові горіхи — для подачі

Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка - Фото 3

Milada Vigerova

Нут заливаємо на ніч холодною водою у пропорції 1:3 (води втричі більше, ніж нута). Зранку зливаємо воду, промиваємо нут, заливаємо свіжою водою 1:3 та варимо приблизно годину. Коли нут буде готовий, відвар з нього зливаємо в окремий посуд. Даємо нуту охолонути. 

Буряк миємо та варимо у шкірці до м’якості. Коли буде готовий, охолоджуємо, чистимо та ріжемо великими кубиками. Складаємо в блендер, додаємо відварений нут, олію, часник, сіль, кумин і трохи нутового відвару. Вичавлюємо сік із половинки лимона. Збиваємо все на максимальній потужності до однорідної консистенції. 

Додаємо тахіні та збиваємо. Якщо хумус дуже густий, можна розбавити його нутовим відваром або кунжутною пастою. Подаємо хумус кімнатної температури, прикрасивши кедровими горішками та олією.

Бурякове лате

·       кокосове молоко — 1 склянка

·       буряковий сік — 50 мл

·       ванільний цукор — до смаку

·       кориця — для подачі

Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка - Фото 4

Jojo Yuen

Всі інгредієнти скласти в блендер і збити на високій потужності до утворення піни. При подачі посипати корицею.

Паста з буряком

·       буряк – 300 г

·       борошно — 300 г

·       яйця — 3 штуки

·       олія — 2 ст. л.

·       сіль — щіпка 

Український суперфуд: 5 корисних страв із буряка - Фото 5

Bruna Branco

Буряк помити, відварити до м’якості. Готовий буряк остудити та вичавити з нього сік — соковитискачем або потерти на терку та віджати через марлю.

Борошно висипати купкою, зробити заглиблення в центрі, вбити туди яйця, додати сіль, олію та сік з буряків. Замісити круте тісто, сформувати з нього шар і загорнути у плівку. Прибрати тісто в холодильник на 15-20 хвилин, щоб воно стало пластичним.

Дістати тісто з холодильника й тонко розкачати його на присипаному борошном столі. Чим тонше ви розкачаєте тісто, тим краще. Розкачаний пласт присипати борошном, скласти гармошкою та нарізати поперек тонкими смужками. Готову пасту відварити в підсоленій воді, а потім швидко обсмажити у вершках на добре розігрітій сковорідці.


Теги: готуємо вдома, суперфуди для імунітету, як зміцнити імунітет
Источник материала
loader