СБУ показала знахідки з Київської Лаври. УПЦ може ухвалити рішення щодо намісника монастиря
СБУ показала знахідки з Київської Лаври. УПЦ може ухвалити рішення щодо намісника монастиря

СБУ показала знахідки з Київської Лаври. УПЦ може ухвалити рішення щодо намісника монастиря

Вітаємо вас на «Хмарочосі»! Ми пишемо про розвиток міст вже 8 років та 120 днів. За цей час ми опублікували вже 19179 новин та статей і продовжуємо це робити щодня. Підтримайте нас щомісячним внеском! За ціною лише однієї поїздки у таксі, ви сприятимете незалежній роботі редакції і допоможете робити Київ місцем для гідного життя, а діяльність влади – прозорішою.

Читайте нас в Telegram, Twitter та Instagram

Служба безпеки України знайшла у Києво-Печерській Лаврі та в монастирі на Рівненщині проросійську літературу та «сумнівних громадян РФ», повідомляє пресслужба.

Обшуки проводили у 350 церковних спорудах. Крім Лаври — на території Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ (МП) на Рівненщині. 

Виявили проросійську літературу, яка використовується під час навчання у семінарії та приходських школах, і готівку, зокрема кілька тисяч російських рублів.

Перевірили 850 людей, з яких понад 50 осіб «пройшли поглиблені опитування» з використанням поліграфа. Серед них були громадяни Росії. Дехто надавав паспорти та військові квитки СРСР, хтось мав лише копії документів або українські паспорти з ознаками підробки, зазначають у СБУ.

Повідомяється про 32-річного громадянина України, виявленого на території Київської Лаври, якого підозрюють у причетності до проросійського інформаційного агентства. Йдеться про компанію «Антван», що належить громадянину РФ Олександру Орлову, який володів в Україні низкою земельних ділянок і закладів харчування. Наразі це майно заарештовано у межах кримінального провадження. Виявлений у Лаврі чоловік міг бути довіреною особою Орлова.

Скандал із піснею про «матушку-Русь»

Обшуки у храмах УПЦ ініціювали після того, як священник ПЦУ опублікував відео з Лаври, на якому люди співають церковну пісню зі словами «Звон плывет, плывет над Россиею, пробуждается матушка-Русь».

Намісник Лаври Павло Лебідь підтвердив, що відео знято під час литургії, яку проводив такий собі отець Захарій, але розкритикував священника і заявив, що у церкві не можна співати світських пісень.

УПЦ засідає в Лаврі

Вранці 23 листопада у Києво-Печерській Лаврі почалося засідання Синоду УПЦ. У пресслужбі повідомляють, що на ньому розглядатимуться «питання церковного життя».

Це можуть бути кадрові рішення щодо митрополита Павла Лебедя, повідомив LIGA.net священник дніпропетровської єпархії УПЦ Андрій Пінчук. Напередодні він звернувся до Синоду з проханням розглянути поведінку Павла, «яка стала спільним позором нашої Церкви».

Корецький монастир

Пінчук також прокоментував обшуки у Корецькому монастирі на Рівненщині.

«Корецький монастир — єдиний монастир в Україні, який напряму підпорядковується патріарху Московському Кириллу Гундяєву. Традиції такої ставропігії вже багато десятків років. Сестри фактично не мають права поминати кого-небудь, крім Гундяєва і нікому не підпорядковуються в Україні… При цьому монастир повністю проукраїнський: і ігуменія, і всі сестри», — заявляє він.

Источник материала
Поделиться сюжетом