15 пісних продуктів, які смачніші, ніж ви думали
15 пісних продуктів, які смачніші, ніж ви думали

15 пісних продуктів, які смачніші, ніж ви думали

Ті, хто постить, знають: дотримуватися вказаних правил і відчувати ситість вкрай важко. Організм, який звик до більш важкої та калорійної їжі, постійно вимагає «дозаправлення» енергії, а свідомість відмовляється залишатися ясною і бадьорою протягом усього дня. Рішення є — потрібно підібрати список продуктів, здатних замінити улюблені страви.  Далі — комбінувати їх у різних варіаціях та пропорціях.

Сир = тофу + горіхи

Цинк, кальцій, фосфор, амінокислоти триптофан, лізин та метіонін, а також велика кількість білка — основні інгредієнти сирів. У пост якісно замінити цей продукт зможе лише тофу — сир без чітко вираженого смаку та запаху, що виготовляється із соєвого молока. І не тільки замінити, а й перевищити «вітамінну норму» сиру: у тофу присутні всі вітаміни групи В (крім В12), А, Е, кальцій, калій, магній, фосфор, залізо, цинк, мідь і навіть такі рідкісні мікроелементи, як молібден, кобальт, кремній, хром, бор. А завдяки великій кількості протеїну (у 100 г продукту його вміст коливається від 7 до 12 г), майже повній відсутності жирів і вуглеводів і з калорійністю 73 ккал, тофу може по праву бути названий не тільки більш корисним замінником сиру, але і дієтичним продуктом.

А жир, який є у звичайних сирах, можна замінити горіхами. Вибирайте найжирніші сорти — в піст це не особливо позначиться на фігурі, зате забезпечить почуття ситості та бадьорості. У топі — волоський горіх, мигдаль, фундук, бразильський, кеш`ю та арахіс.

Нагетси = фалафель

Фалафель — це обсмажені у фритюрі та приправах кульки із подрібненого нуту, іноді з додаванням квасолі. Це постачальник повноцінного рослинного білка та чудова заміна любителям котлет та нагетсів. До того ж набагато корисніша. Фалафель має у складі вітаміни групи В, клітковину, складні вуглеводи та протеїни.

М`ясо = гриби, бобові, гречка, соєве м`ясо

Любителям соковитих стейків у пост доводиться зовсім несолодко. Врятувати можуть ситні бобові: квасоля, горох, нут, сочевиця. Вони не тільки містять потужні антиоксиданти, запобігають раку, знижують холестерин, допомагають боротися з цукровою та фастфудною залежністю, але і є чудовим джерелом «довгої» енергії. Найкорисніша крупа — гречка, заповнить нестачу амінокислот, йоду, фосфору, заліза, міді вітамінами групи В, РР та Е. Крім того, за білковим складом вона нічим не поступається м`ясу.

15 пісних продуктів, які смачніші, ніж ви думали - Фото 1

Молоко коров`яче = мигдальне, кокосове, соєве

Піст — привід спробувати молоко у його незвичайних форматах. Наприклад, у мигдальному молоці приємним бонусом буде не лише його низька калорійність у порівнянні зі звичайним (60 проти 146 ккал), а й половина денної норми вітаміну Е, третина — кальцію, і майже чверть — вітаміну D. А в кокосовому міститься колосальна кількість омега-3, 6, 9 ненасичених жирних кислот, багато калію, заліза, марганцю, антиоксидантів і вітаміну С. Що стосується соєвого молока — воно злегка поступається звичайному тільки за вмістом кальцію, а ще багато важливим джерелом вітаміну В12 для тих, хто дотримується посту.

Риба = морська капуста, гриби

Склад ламінарії дійсно унікальний: порівняно зі звичайною капустою в ній міститься вдвічі більше фосфору, в 11 — магнію, в 16 — заліза та в 40(!) — натрію. Крім того, вона є джерелом унікальних речовин — альгінатів, здатних знешкоджувати токсини, підвищувати імунітет та знижувати ризик захворювання на рак.

У грибах міститься до 18 корисних амінокислот, вітаміни А, В, РР та рідкісний вітамін D. Це ситний та супер корисний дієтичний продукт, який до всього іншого допомагає підтримувати відмінний стан волосся, нігтів, шкіри.

Вершкове масло = рослинні олії

Про користь рослинних олій прихильники здорового способу життя можуть говорити годинами та мають рацію. Соняшникова, кокосова (не виділяє канцерогенів при смаженні), кукурудзяна, оливкова, рапсова, лляна, кунжутна, арахісова та олія авокадо — лідери списку найкорисніших рослинних олій. Кожна корисна по-своєму, але всі вони містять оспівані дієтологами всього світу незамінні жирні кислоти, вітаміни та мікроелементи — привід додати їх до раціону під час посту!

Морозиво = сорбет

Безумовний лідер серед замінників морозива — сорбет. Крижаний десерт простий у приготуванні: для нього потрібні фрукти, мінімум цукру та чиста вода. Крім приголомшливого смаку, є особливий привід полюбити його — це низька калорійність і користь для організму.

Зефір, мармелад = мед, фрукти, арахісова паста

У пост зефір та мармелад, які містять желатин, — під забороною. Їх легко можна замінити медом та свіжими фруктами. Арахісова паста — це тема, гідна окремої статті. Крім високої поживності, її відрізняє ще й багатий склад: у ній міститься рослинний білок, фолієва кислота, вітаміни А, Е, РР, В1, В2, кобальт, кальцій, калій, фосфор, залізо, цинк, йод, а також виняткова кількість антиоксидантів. Арахісова паста — улюблений продукт любителів фітнесу, оскільки в комбінації з бананом і цілозерновим хлібом чудово насичує та надає енергії перед тренуваннями.

Алкогольні напої = кисіль, компот

Часто алкогольні напої — це незвичайний спосіб організму отримати необхідну глюкозу. У пост градусні напої можна замінити киселями та компотами. Кисель здатний покращувати травлення, допомагає уникнути переїдань, чудово виводить з організму зайву воду, а крохмаль, що міститься в ньому, сприяє синтезу вітамінів групи В. Компот зі свіжих фруктів — джерело корисних елементів з ягід і фруктів, що неоціненно в період посту і весняного авітамінозу. Крім того, замість цукру як підсолоджувач можна додавати мед — у такому разі його користь гарантовано зросте в кілька разів!


Источник материала
loader