Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву
Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву

Пампухи до Різдва: готуємо традиційну українську страву

До Різдва 2023 залишилися лічені дні, тому починаємо складати святкове меню.

«На перший погляд, пампухи та пампухи можуть здатися різними назвами однієї й тієї ж страви. Але це не зовсім так. Пишні запечені в духовці пампушки з часником ми звикли їсти до борщу, а ось пампухи, або пончики, частіше смажать на сковороді у великій кількості олії або у фритюрі. Тому сьогодні готуватимемо золотаві пампухи з апельсиновим варенням — досить популярна українська страва на Різдво», — каже Євген Клопотенко.

Поради щодо приготування пампухів з апельсиновим варенням

Щоб пампухи з апельсиновим варенням вийшли чудовими та смачними, дамо вам кілька порад. Коли замішуватимете тісто, зверніть увагу на розмір використовуваних яєць. Якщо ви додали великі яйця, тісто може бути рідким. У такому випадку додайте ще трохи борошна, коли вимішуватимете. І робити це слід на присипаній мукою поверхні. Формувати ж пампухи краще, змастивши руки олією, тоді тісто не прилипатиме до них. Коли готуватимете фритюр, важливо не перегріти масло. Тому що пампухи згорять зовні та залишаться сирими всередині.

Як приготувати пампухи з апельсиновим варенням

Інгредієнти:

Для варення:

5-6 апельсинів (500 г філе)

250 г цукру

Для пампухів:

500 г борошна

50 г вершкового масла

30 г живих дріжджів

250 мл молока

75 г цукру

4 жовтки

1 яйце

2 ст. л. горілки

1 ч. л. ванільного цукру

цедра 1 апельсину

½ ч. л. солі

500 мл соняшникової олії (для фритюру)

Рецепт пампух з апельсиновим варенням:

Підготуйте всі інгредієнти для приготування золотистих пампухів з апельсиновим варенням. Дістаньте вершкове масло з холодильника, щоб воно трохи розм`якшилося.

Почнемо з опари. Для приготування влийте у велику миску 250 мл теплого молока та всипте 75 г цукру. Зверніть увагу, що молоко не повинно бути гарячим, інакше дріжджі не спрацюють.

Розкришуйте в миску 30 г живих дріжджів і додайте 2 ст. л. борошна. Обережно все змішайте та залиште, щоб дріжджі активізувалися.

Тим часом зробимо апельсинове варення. Виріжте м`якоту із 5-6 апельсинів. Для цього потрібно зрізати шкірку апельсинів разом із білою частиною та вирізати всі часточки апельсина без перетинки. У вас має вийти приблизно 500 г філе апельсина.

Викладіть часточки апельсина в сотейник і всипте 250 г цукру. Поставте на невеликий вогонь і варіть 40 хвилин, періодично помішуючи, щоб загусло. Потім залиште апельсинове варення охолонути.

В іншу миску викладіть 50 г вже розм`якшеного вершкового масла, всипте ½ ч. л. солі та 1 ч. л. ванільного цукру. Вимийте апельсин і натріть цедру в миску, це додасть неймовірний аромат.

Вбийте в миску яйце. Відокремте ще 4 жовтки і додайте до цілого яйця, білки нам вже не знадобляться. Влийте 2 ст. л. горілки та перемішайте вінчиком.

У миску з опарою висипте борошно, що залишилося, і вилийте яєчну суміш з апельсиновою цедрою. Добре вимішайте тісто, накрийте рушником і залиште підходити на 1:00 в теплому місці.

Готове тісто має збільшитися обсягом приблизно 2 разу. Ретельно обімніть його і трохи відбийте про дошку.

Розкотить тісто в пласт завтовшки приблизно 5 мм. За допомогою склянки виріжте кружечки з тіста.

На кожен кружечок тіста викладайте чайною ложкою трохи апельсинового варення і накривайте іншим кружечком тіста, защипуючи краї. Сформовані пампухи залиште на 40 хвилин, щоб вони піднялися.

Після того, як пампухи підійшли, можна починати їх смажити. У сотейник вилийте 500 мл соняшникової олії та прогрійте на середньому вогні, доки не почнуть з`являтися маленькі бульбашки. Потім за допомогою шумування обережно опускайте пампухи у фритюр. Смажте дві хвилини з одного боку і приблизно хвилину — з іншого, вони мають стати золотистого кольору. Викладайте готові пампухи на паперові серветки, щоб увібралася зайва олія. Дайте охолонути, бо варення всередині ще дуже гаряче.


Источник материала
loader