Готель «Україна» планують виставити на приватизацію. Яка його історія?
Готель «Україна» планують виставити на приватизацію. Яка його історія?

Готель «Україна» планують виставити на приватизацію. Яка його історія?

Фонду держмайна планує виставити готель «Україна» на приватизацію, повідомив голова фонду Віталій Коваль. Готель знаходиться у самому центрі Києва – на Майдані Незалежності.

Віталій Коваль розповів, що відвідав готель, який зараз знаходиться у підпорядкуванні Фонду – у ньому розташовані шість конференц-залів, кімнати для переговорів та 363 номери. Через воєнний стан готель недозаповнений, проте завдяки наявності залів, які вміщають до 250 людей, щомісяця тут відбувається близько 15 конференцій.

У чотиризірковому готелі є укриття, у якому розташована окрема аудиторія для заходів на 50 осіб, а також паркінг на 80 машин, бізнес-центр, салон краси, ресторан, сауна, більярд та пральня. Будівля знаходиться за пʼять хвилин від метро, а з її номерів відкривається чудовий вид на місто.

Попри це, готель накопичив понад 45 мільйонів боргів, тому Фонд держмайна планує виставити його на приватизацію. Завдання фонду полягає у тому, щоб будь-яке підприємство, яке знаходиться в його управлінні, було прибутковим або знайшло нового ефективного власника, каже Коваль.

Історія готелю

До Другої світової війни на місці готелю стояв Хмарочос Гінзбурга, збудований у 1910-1912 роках, проте радянські війська підірвали його під час німецького наступу на Київ. У 1954-1961 роках тут звели готель, який до 2001 року мав назву «Москва».

Спершу 16-поверховий готель був одним з найвищих будинків України. Початково будівля мала бути набагато помпезнішою, але через початок «боротьби з надмірностями в архітектурі» у 1955 році проєкт суттєво змінили – зменшили поверховість, прибрали шпиль та зробили зовнішній вигляд «простішим». Українські архітектори хотіли додати готелю національного характеру, проте радянська влада заборонила втілювати ці ідеї.

У 2003 році готель частково реставрували, а у 2005 архітекторка Марія Суська разом із колективом авторів розробила новий проєкт: його форма нагадувала би прапор, що розвіюється на вершині пагорба, а фасад прикрашало б кольорове тоноване скло. На щастя, від втілення цього проєкту відмовились.

Нагадаємо, ТРЦ Ocean Plaza виставлять на аукціон в кінці 2024 року.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader