У Києві оголосили переможців другого фестивалю квір-кіно SUNNY BUNNY
У Києві оголосили переможців другого фестивалю квір-кіно SUNNY BUNNY

У Києві оголосили переможців другого фестивалю квір-кіно SUNNY BUNNY

26 квітня у кінотеатрі «Жовтень» відбулася церемонія нагородження переможців другого  фестивалю квір-кіно SUNNY BUNNY-2024

Приз за найкращий фільм Міжнародного конкурсу повнометражних фільмів та грошовий приз 2000 доларів США отримала стрічка «Вся ця тиша» режисера Дієґо дель Ріо (Мексика, 2023). 

«Глибокі квірні персонажі. Потужні емоційні удари. Віртуозний саунд-дизайн. Сповнене надії висловлювання про здатність мистецтва змінювати людей. Усе це й не тільки зумовило наш вибір переможця конкурсу»,

– йдеться у зверненні журі. 
Відеозвернення Дієґо дель Ріо

Спеціальну відзнаку Міжнародного конкурсу повнометражних фільмів отримав фільм «Еґґгед і Твінкі» режисерки Сари Камбі Голланд (США, 2023).

«Ми раптово знову захотіли повернутися в юність і зростатаючи, дивитися цей фільм. Він би значно спростив нам життя. Квірна дотепність, розумна репрезентація та інструкція про те, як давати собі раду в переважному світі соцмереж заслуговують на Спеціальну Відзнаку»

– зазначили у своєму обґрунтуванні член_кині журі. 

Переможцем міжнародного конкурсу короткометражних фільмів та володарем грошового призу  стала стрічка «Ділдотектоніка» режисер_ки Томаша Паули Маркеш (Португалія, 2023).

«Цей напрочуд візуальний гібридний короткометражний фільм віддає належне красі кіно та квірній сексуальності. З такою комбінацією всі виграють, тож це наш переможець» —  висловились член_кині журі про найкращий фільм Міжнародного короткометражного конкурсу.

Спеціальну відзнаку Міжнародного конкурсу короткометражних фільмів отримала стрічка «Болеро» режисера Нанс Лаборд-Журда (Франція, 2023).

«Цей короткометражний фільм так нас зачарував, що ми зблизилися і провели теплий вечір разом у Києві. Нашу спеціальну відзнаку віддаємо танцю, який нагадав нам про силу мистецтва»

– прокоментували член_кині журі своє рішення.

Оцінювало Міжнародний повнометражний та Міжнародний короткометражний конкурси головне журі фестивалю:

  • Оксана Черкашина — акторка театру та кіно, режисерка, перформерка (Україна)
  • Павел Бiчек — директор квір-кінофестивалю Mezipatra, засновник дистриб’юторського лейблу Queer Kino (Чехія) 
  • Ромас Забараускас — кінорежисер, сценарист, автор і продюсер (Литва).

Приз глядацьких симпатій отримав конкурсний фільм «І ось прийшла любов» режисерки Катель Кіллевере (Франція, Бельгія, 2023).

Аташе з питань співпраці та  гуманітарних справ та  культури Французького інституту в Києві  Фредерік Руссо отримує нагороду, аби передати її режисерці Катель Кіллевере.

Також вперше на фестивалі SUNNY BUNNY працювало журі Спілки кінокритиків України (СКУ): Оксана Волошенюк, голова правління Спілки та історикиня кіно, кінокритик і фестивальний відбірник Олександр Гусєв та кінокритик і продюсер Валерій Мирний. Диплом за найкращий фільм Міжнародного конкурсу повнометражних фільмів від журі Спілки Кінокритиків України отримав «Перехід» Левана Акіна. Спеціальною відзнакою було відзначено фільм «Вся ця тиша» Дієґо дель Ріо. Також журі кінокритиків України оцінювали українську короткометражну програму квір-фільмів.  Диплом у цій категорії отримала стрічка «Крим» режисерки Катерини Храмцової.

Крім того, був оголошений переможець першого в Україні пітчингу фільмів короткого метру на ЛГБТКІА+ тематику,  який отримає 80 тис. гривень від спонсора фестивалю Jägermeister. Найкращим кінопроєктом став «Серпанок», режисера Юри Катинського, продюсер_ки Катерина Граднова-Савицька та Олександр Чубко. 

Режисер Юра Катинський, продюсер_ки Катерина Граднова-Савицька та Олександр Чубко, режисер Вадим Мочалов, бренд-менеджер Jägermeister Алекс Перера та ведуча церемонії Інна Гордєєва

Спеціальну відзнаку журі пітчингу вручили двом кінопроєктам: 

  • «Історія», режисер Вадим Мочалов, продюсери Вадим Мочалов, Діана Назарук;
  • «Лоно», режисерка Альона Шилова, продюсерка Валерія Сочивець, Сучасне Українське Кіно (СУК).

До складу журі пітчингу увійшли:

Жанна Озірна — кінорежисерка та сценаристка, Україна.

Учасниця Berlinale Talents 2020 (Берлін, 2020), резидентка Cité Internationale des Arts та Les Récollets (Париж, 2022) та Marathon Screenings (Лос Анджелес, 2023). Нині працює над двома повнометражними фільмами «Нижній горизонт» та «Медовий місяць».

Дар’я Бассель — кінопродюсерка авторського документального та ігрового кіно, кураторка індустрійної платформи та програмерка Міжнародного фестивалю документально кіно про права людини Docudays UA, Україна.

Алекс Перера — бренд-менеджер Jägermeister, співзасновник та резидент серії ЛГБТІК+ заходів СТЕЖКА, Україна.

До цьогорічної програми фестивалю увійшло 60 фільмів з 35 країн світу, які були представлені у 8 програмах. Крім того, впродовж усього фестивалю проходили спеціальні покази та освітні події.

Почесними гостями церемонії стали представники організації «Військові ЛГБТКІА+» Петро Жеруха, Павло Лагойда,  Андрій-Леля Челяха, Владислав Апрелов та Олег Жабінець.

«Мені дуже приємно, що сьогодні я знаходжуся серед таких людей, і що я можу представляти спільноту ЛҐБТКІА+ військових. Бо говорити про нас дуже важливо. Ми існуємо, і ми також боремося за свої та ваші права», — звернувся зі сцени до глядач_ок Павло Лагойда.

Фільмом-закриття SUNNY BUNNY-2024 стала картина Ітана Коена «Лялі їдуть далі». 

На церемонії закриття також були присутні цьогорічні амбасадор_ки фестивалю: ветеран ЗСУ Дмитро Павлов, український військовий Петро Жеруха, дизайнер, засновник і креативний директор бренду OMELIA Костянтин Омеля та блогер Сашко Драглі. 

Ведучою вечора стала кінокритикиня та кіноблогерка Інна Гордєєва (@chechevitsaaaa).

Церемонію закриття фестивалю також відвідали почесні гості: керівник продакшну Big Brave Events 1+1 Media Володимир Завадюк, Невгамовна Монро, акторка Мирослава Філіпович та інші. 

Фестиваль відбувся за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міжнародного фонду «Відродження», Європейського Союзу, Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні, Jägermeister, Української продуктової IT-компанії appflame, Міжнародної організації Outright International, Українсько-данського молодіжного дому.

Фестиваль пройшов за підтримки посольства Італійської Республіки в Україні, посольства королівства Іспанія, посольства Аргентини, Італійського інституту культури в УкраїніФранцузького інституту в Києві, Чеського центру в Києві.

Источник материала
Поделиться сюжетом