Фотографка Олена Ємчук присвятила нову книгу святу Маланки
Фотографка Олена Ємчук присвятила нову книгу святу Маланки

Фотографка Олена Ємчук присвятила нову книгу святу Маланки

Олена Ємчук, всесвітньовідомафотографка та художниця українського походження, випустила фотоальбом, присвячений святу Маланки. У книгу увійшли світлини, зняті Оленою Ємчук до повномасштабної війни, в 2019-2020 роках, під час її подорожі до села Красноїльск в Чернівецькій області.

Завдяки альбому Malanka глядач занурюється у магічне святкування Маланки, яке наповнено театралізованими перфомансами з перевдяганням та масками. Альбом "Маланка" – це осбистий погляд Олени Ємчук, яка народилася та виросла в Києві, на давню традицію. "По суті, "Маланка" — це виганяння зими та спонукання до існування весни — давній звичай, що нагадує повернення Персефони в грецькій міфології", – зазначає авторка.

Під час фотозйомок у Красноїльськуфотографка також зняла короткометражний фільм, прем’єра якого відбулася під час її персональної виставки в Українському музеї в Нью-Йорку у 2023 році. У фільмі знялися українська художниця Аня Домашина та американський актор ЕбонМосс-Бакрак, зірки серіалу "Ведмідь" та чоловік Олени Ємчук. У книжці сюреалістичні світлини доповнені поетичне есе румунської культурологічної журналістки ІоаниПелехаці.

Олена Ємчук народилася в Києві у 1970 році, в 11 років разом з родиною емігрувала до США. В Штатах Олена зробила яскраву кар'єру фотографки, насамперед в індустрії моди: вона публікувалася в італійському та японський Vogue, TheNewYorker та W, а також знімала рекламні кампанії для Kenzo, Cacharel та DriesVanNoten. Останні роки Олена також займається живописом, а в 2023 році проілюструвала збірку "Сучасна українська проза та поезія" українського Vogue.

Альбом Malanka вийшов у квітні у британському видавництві ClairedeRouen.



Источник материала
Поделиться сюжетом