5 подкастів про історію України та світу
5 подкастів про історію України та світу

5 подкастів про історію України та світу

Новий проєкт про феномен волі, авторська програма про спадщину міста та невимушені розмови про минуле — такі українські подкасти можна послухати на різних платформах.

На які варто звернути увагу? Ми зібрали 5 проєктів про історію України та світу. 

«Історія з вікна»

Назарій Заноз в авторській програмі слухає історії людей, які понад 30 років жили, зростали та змінювались разом зі своїми містами. Другий сезон подкасту присвячений тому, що ми втрачаємо і яких пошкоджень архітектурної спадщини можемо уникнути. В одному з випусків автор разом із запрошеними гостями розповідає про Григорія Скороводу та обстріляний музей у Сковородинівці.  

«Це було вже»

Кандидат історичних наук Віталій Ляска в подкасті про історію розповідає, як перетинаються минуле та сучасне. Один з випусків він присвятив Розстріляному відродженню. Разом з дослідницею літератури 1920-х років Яриною Цимбал автор обговорив, як би розвивалася українська культура без розстрілу в урочищі Сандармох та що б було, якби Підмогильний та Курбас творили й після років Великого терору.

«Без оголошення війни»

Зараз часто проводять паралелі, яким був світ під час Другої світової війни та після неї. У подкасті Олександр Аврамчук та Ілля Кабачинський розповідають про події минулого, щоб краще розуміти майбутнє. В одному з випусків автори діляться інформацією про те, ким був Павло Полуботок, як заробив свої статки й де взяв золото. 

«комік+історик»

У подкасті комік Фелікс Редька та історичний мотиватор Євген Мурза говорять про минуле, яке стосується України та інших країн. Їхні випуски присвячені видатним українкам, «Щедрику» й відомим діячам: Михайлові Грушевському, Дмитрові Донцову, Іванові Сірку та іншим. 

«ЗМІСТ»

У подкасті ведучий Гліб Капоріков разом з експертами розглядає феномен Волі в контексті різних культурно-соціальних напрямків та явищ — від літератури й мистецтва до штучного інтелекту та кулінарії. Такий проєкт — це спроба розкрити суть Волі, її вплив на наші вчинки, думки і сприйняття навколишнього світу. Перший випуск подкасту з гостем Юрієм Марченком присвячений, зокрема, козакові Мамаю та українській філософії.

Источник материала
Поделиться сюжетом