В Осло збудували будинок із природною вентиляцією за проєктом Snøhetta
В Осло збудували будинок із природною вентиляцією за проєктом Snøhetta

В Осло збудували будинок із природною вентиляцією за проєктом Snøhetta

Минулого тижня в Осло офіційно завершили будівництво мультифункціонального комплексу Vertikal Nydalen з житлом і офісами за проєктом норвезького бюро Snøhetta.

18-поверхову будівлю розташовано в ревіталізованій колишній промзоні району Нюдален. Довгий час ділянка слугувала парковкою. Тепер тут облаштували зону, вільну від автомобілів і публічний простір.

Фасад складається з дерев’яних елементів з покриттям із термообробленої сосни, цей колір з роками посірішає. На дерев’яній поверхні фасаду виділяються 43 балкони зі сталевим оздобленням і перфорованими огорожами.

На рівні вулиці розташовано ресторани, наступні п’ять поверхів займають офіси, а з восьмого поверху починаються квартири. На підземному рівні паркінг, але не для автомобілів — там розмістили велопаркінг і душові для велосипедистів.

«Вертикальний Нюдален», зазначають проєктувальники, є першою в Норвегії багатофункціональною будівлею з природним кліматом.

Архітектори затосували triple zero solution («потрійне нульове рішення»), завдяки якому ні офіси, ні квартири не купують енергію для опалення, охолодження чи вентиляції.

Це досягається завдяки використанню природної вентиляції та геотермальних свердловин для опалення та охолодження. Тепловий насос живлять фотоелектричні панелі на даху. Бетонні стіни поглинають тепло вдень і віддають його вночі, сприяючи стабільній температурі всередині.

Сам об’єм спроектовано таким чином, щоб створювати різницю тиску, яка дозволяє повітрю рухатися приміщеннями без механічних вентиляторів. Повітря надходить через клапани, або вікна, у фасаді, які відкриваються і закриваються за потреби. Коли два вікна відкриваються з різних сторін будівлі, різниця тиску змушує повітря рухатися через приміщення без використання вентиляторів — так відбувається циркуляція повітря.

Більш того, таке природне рішення економить багато простору, який би інакше займала вентиляція та труби.

Кути і грані забезпечують перепади тиску і зміну швидкості вітру. Форма будівлі звужується догори і посилює швидкість вітру й водночас забезпечує менше вітру сягає нижнів рівнів.

Квартири мають висоту стель понад три метри та загалом пропускають багато сонячного світла. Підлогу вкрито дубовим паркетом.

Стіни конференц-зал у офісних приміщенням вкрито тонким шаром глиняної штукатурки.

  • #Snøhetta
  • #Архітектура
  • #Осло

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом