19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Арт-знайомство: Анастасія Лелюк, Ярослава Хоменко та Антон Саєнко
Арт-знайомство: Анастасія Лелюк, Ярослава Хоменко та Антон Саєнко

Арт-знайомство: Анастасія Лелюк, Ярослава Хоменко та Антон Саєнко

Уже 16 травня в галереї Avangarden стартує благодійна виставка, в якій задля доброї мети студія дизайну інтер’єрів Between the Walls об’єднала вісьмох українських митців. Кожен з художників представляє своє бачення обраного об`єкта інтер’єру — стільця простої форми. Кожен стілець стане лотом для збору коштів на побудову житла для переселенців у співпраці з фондом Districtone.

В очікуванні виставки ELLE підготував серію матеріалів, в яких знайомить вас з представленими на експозиції художниками. У першому матеріалі серії ми розповімо про творчий шлях Анастасії Лелюк, Ярослави Хоменко (ХОМЕНКО) та Антона Саєнка. 

Анастасія Лелюк — мультидисциплінарна художниця та урбаністка

У своїх проєктах художниця досліджує теми втрати та віднаходження ідентичності у східноєвропейському  постколоніальному контексті. Працює Анастасія в різних напрямках — зокрема, у живописі, скульптурі, фотографії, інсталяції та перформансі.

Народилася мисткиня на Донеччині у Кураховому. З цим містом у дівчини пов’язано багато спогадів та вражень, які й зараз впливають на її творчість. Анастасія є випускницею НАОМА, майстерні Олексія Кожекова з монументального мистецтва, та Київської академії медіамистецтва. Зараз Анастасія навчається на магістерській програмі з урбаністики та повоєнної відбудови у Київській школі економіки. 

Однією з найвизначніших робіт молодої художниці є скульптура «Щасливої дороги», створена для проєкту Малої галереї Мистецького Арсеналу «Практики розпізнавання. Виставка “Дефлорація”». 

Про мистецтво Анастасія говорить так: «Думаю, що у мистецтва немає місії. Це рефлексія на сучасний контекст та мова взаємодії з ним». 

Ярослава Хоменко (ХОМЕНКО) — художниця та дизайнерка

ХОМЕНКО — українська художниця та дизайнерка, яка експериментує з перероблюванням матеріалів уже понад 12 років. 

Перша впізнаваність до дівчини прийшла зі створенням бренду RCR Khomenko, в межах якого Яся досліджувала феномен секонд-хенду в Україні, оскільки з дитинства одягалася тільки там. Однак у 2019 вона розпочала новий проєкт — роботу з пресованим текстильним полотном. На це ХОМЕНКО спонукала погана якість тканин. 

З початком великої війни у 2022 році художниця надихнулася вимушеним обміном речей з людьми, якому сприяла евакуація та відсутність найнеобхідніших елементів одягу. Так зародився «Проєкт гуманітарної допомоги» — лімітована колекція світшотів із зіпсованих текстильних предметів: брудних фіранок, спортивної уніформи з пліснявою, зношених чоловічих футболок. Ця ініціатива стала символом відбудови від руйнувань, які принесла війна. Отриманий одяг та пошкоджений текстиль від організацій — Промприладу, MetaLab, Framiore та Центру освітніх інновацій — допоміг реконструювати тканини в нові артоб’єкти. 

Цей проєкт був представлений в рамках групової виставки в музеї сучасного мистецтва в Ессені (Німеччина), на фестивалі Mitost в Маріборі (Словенія) та в галереї AD:curatorial в Берліні (Німеччина). Зараз XOMEHKO готує презентацію проєкту у Нідерландах.

Антон Саєнко — митець у жанрі ленд-арту, перфомансу та інсталяції

Антон Саєнко — український митець, відомий своїм унікальним баченням звичайних речей. Художник отримав спеціальну премію PinchukArtCentre у 2022, був учасником «Бієнале молодого мистецтва» у 2019 році та мав персональні виставки у галереях Closer, Naked Room та Dymchuk Gallery. 

Одним з найяскравіших проєктів Саєнка є виставка «Смуга», яка проходила в артцентрі Closer. У цьому проєкті митець переосмислював простір, показуючи нам свій талант до одночасної роботи з ленд-артом, перформансом та інсталяцією. В рамках «Смуги» митець презентував відеороботу «Ми» та музичний перфоманс. У проєкті Саєнко спостерігав за хаотичним рухом на відео та серед глядачів, водночас останні стежили за діями митця. 

У проєкті для Between the Walls Антон Саєнко переосмислює сільський побут та асоціації, які той викликає. 

Ближче з роботами митців благодійної виставки можна ознайомитися з 16 по 21 травня в галереї Avangarden. 


Источник материала
Поделиться сюжетом