19 мая, воскресенье
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Селяни на Київщині просять не будувати військове кладовище біля їхніх домівок. Навколо вже є п’ять цвинтарів
Селяни на Київщині просять не будувати військове кладовище біля їхніх домівок. Навколо вже є п’ять цвинтарів

Селяни на Київщині просять не будувати військове кладовище біля їхніх домівок. Навколо вже є п’ять цвинтарів

Жителі Глевахівської громади, зокрема села Мархалівка, просять не будувати військовий меморіал біля їхніх домівок. Перелік аргументів проти чинного проєкту вони передали «Хмарочосу».

Місце для Національного військового меморіального кладовища не могли підшукати довгий час. Розглядали щонайменше сім різних локацій — Биківнянський ліс, Лиса гора, Співоче поле тощо. Родичі загиблих військових тим часом зберігали урни з прахом у себе вдома.

Зрештою, у серпні минулого року уряд визначився: під меморіал виділили понад 250 гектарів на території Гатненської громади під Києвом — в районі Південного кладовища, сел Мархалівка та Віта-Поштова.

Жителі Мархалівки вже виходили на протести проти розташування кладовища. Вони вимагають призупинити вирубування лісу та розглянути перенесення проєкту в інше місце.

Ґрунтові води

Одне з головних побоювань жителів — можливе забруднення ґрунтових вод. У цій місцевості рівень ґрунтових вод сягає пів метра до поверхні. При цьому в Мархалівці немає централізованого водопостачання й питну воду переважно беруть із криниць.

«Вони збираються буквально хоронити військових у болоті та отруювати воду для місцевих жителів. Але якщо надалі його вирішать робити, це буде означати, що по всій території їм потрібно прокласти труби, а це перекопати весь ліс, і просто його знищити, та залишити більшу частину місцевості без води», — вважає Вікторія Чеченкова, представниця громади.

В уряді заявляли, що це питання наразі досліджують гідробіологи й поки застережень не виникало.

Вирубування лісу

Ще одне застереження — вирубування лісу, яке вже почалося місяць тому. Мешканці наголошують, що ділянка входить до складу Смарагдової мережі (європейська мережа природоохоронних територій, важливих для збереження біорізноманіття) й перебуває під захистом Бернської конвенції.

«Вони апелюють, що буде вирубано лише 10% лісу, але не можуть надати жодних розрахунків. Будь-який будівельник, який бачить цей ескіз, скаже що це не можливо», — коментує Чеченкова.

Міністр захисту довкілля Олександр Краснолуцький запевняв, що чинний проєкт не знищить Смарагдову мережу.

Суцільні кладовища

У Мархалівці вже є три цвинтаря. Крім того, поряд розташовано Південне кладовище, а також ще п’яте — «німецьке». Будівництво меморіального комплексу на 150 тисяч поховань утворить великий суцільний масив кладовищ із Мархалівкою в центрі.

«Подібної ситуації немає ніде в Україні. Це безпрецедентне екологічне і соціальне навантаження на мешканців однієї громади», — вважають жителі.

Експеримент

Проєкт реалізують як експериментальний — тобто для його втілення спростили процедури, зокрема, скасували необхідність проведення громадських слухань, отримання містобудівних умов та оцінок впливу на довкілля, а також внесли зміни до земельного кодексу.

«Для будівництва меморіального комплексу у Львові громадські слухання проводились та питалась думка місцевих жителів, які навіть мали право вносити свої пропозиції. Чому саме тут їх відмінили?» — обурюється Чеченкова.

  • #Київська область
  • #кладовище

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом