20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Met Gala 2024: перший погляд на виставку «Сплячі красуні: пробудження моди»
Met Gala 2024: перший погляд на виставку «Сплячі красуні: пробудження моди»

Met Gala 2024: перший погляд на виставку «Сплячі красуні: пробудження моди»

Уже 10 травня для відвідувачів музею Метрополітен відкриється нова експозиція Інституту костюма «Сплячі красуні: пробудження моди», яку напередодні презентували для гостей Met Gala 2024. Як ми вже зазначали, виставка, попри свою назву, не має нічого спільного з принцесами Діснея. Натомість вона розповідає про крихкий старовинний одяг, що з часом став непридатним до носіння, як-от сукні чи корсети минулих епох, які вражають деталізованим дизайном. 

Виставка зібрала близько 220 елементів одягу та аксесуарів, що охоплюють чотири століття. За словами організаторів, усі предмети «візуально пов’язані темами природи, яка служить метафорою швидкоплинності моди». Також експозиція поділена на три частини: землю, море й небо.

У межах виставки Інститут костюма представив як старовинні речі, так і більш актуальні, створені видатними дизайнерами XX століття. Наприклад, серед вбрання можна буде побачити роботи Стелли Маккартні, Філіпа Ліма, Іва Сен-Лорана, Ельзи Скіапареллі, Крістобаля Баленсіаги, Крістіана Діора та інших.

Щоб сповна занурити відвідувачів музею в естетику представлених речей та дати їм можливість «відчути» одяг, організатори використали технології штучного інтелекту, світлові проєкції, відеоанімації, звукові ефекти та гру із запахами. Так, гості виставки зможуть відчути аромат капелюхів із квітковими мотивами, доторкнутися до стін, на яких вибита вишивка одягу та за допомогою техніки ілюзії, також знаної як «привид Пеппера», дізнатися, як спідниця обмежувала рухи на початку XX століття. 

«Коли предмет одягу потрапляє в колекцію Інституту костюма, його статус змінюється назавжди. Те, що колись було важливою частиною життя людини, тепер є нерухомим «твором мистецтва», який більше не можна носити чи чути, торкатися чи нюхати. Ця виставка реанімує ці об’єкти, допомагаючи нам відчути їх такими, якими вони були задумані, — з яскравістю, динамізмом і життям», — написали в музеї Метрополітен. 


Источник материала
Поделиться сюжетом