20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Яка різниця між мінеральним та хімічним протисонцевим кремом
Яка різниця між мінеральним та хімічним протисонцевим кремом

Яка різниця між мінеральним та хімічним протисонцевим кремом

Рак шкіри є одним з найпоширеніших видів раку, і в основному він спричинюється впливом ультрафіолетового випромінювання сонця. Тому важливо зводити ризик розвитку цього виду раку до мінімуму: регулярно проводити медичні чекапи у лікаря, а також використовувати протисонцевий крем на відкритих ділянках шкіри з квітня по жовтень.

Ну, а як же обрати правильний протисонцевий крем — це питання. Особливо — сонцезахисний крем під макіяж. На ринку зараз величезна кількість протисонцевих кремів, вибір величезний. У новій статті ми вирішили розібратись, чим же відрізняються мінеральний та хімічний сонцезахисні креми.

Мінеральний сонцезахисний крем: що це, дія, плюси та мінуси

Мінеральний сонцезахисний крем, також відомий як фізичний сонцезахисний крем, містить активні мінеральні інгредієнти, такі як оксид цинку та діоксид титану. Ці мінерали діють, залишаючись на поверхні шкіри та утворюючи захисний бар’єр, який відбиває та розсіює УФ-промені від шкіри. Ця дія підкріплена відповідними дослідженнями. Наприклад, дослідженням 2015 року за посиланням.

Мінеральний сонцезахисний крем фізично блокує УФ-промені від проникнення в шкіру. При нанесенні частинки мінералу осідають на поверхні шкіри та діють як щит, відбиваючи УФ-промені від шкіри та запобігаючи їх пошкодженню. Мінеральний сонцезахисний крем забезпечує широкий спектр захисту від UVA та UVB променів.

Плюси мінерального сонцезахисного крему:

  • Захист широкого спектра: мінеральний сонцезахисний крем забезпечує захист як від UVA, так і від UVB променів.
  • Ніжний для чутливої ​​шкіри: мінеральні сонцезахисні засоби менш схильні викликати подразнення або алергічні реакції, що робить їх придатними для людей з чутливою шкірою.
  • Миттєвий захист: мінеральний сонцезахисний крем забезпечує захист відразу після нанесення, не потрібно чекати, поки він вбереться в шкіру.
  • Екологічно безпечніший для рифів: мінеральний сонцезахисний крем менш шкідливий для коралових рифів і морського життя порівняно з хімічними сонцезахисними компонентами.

Мінуси мінерального сонцезахисного крему:

  • Білий відтінок: формули мінеральних сонцезахисних засобів можуть залишати білий відтінок на шкірі, особливо у вищих концентраціях. Але це відбувається тільки у випадку, якщо санскрін виготовлений з більших часточок. Якщо крем вироблено з використанням наночастинок, він буде лягати на шкіру більш прозоро, каже дослідження 2022 року.
  • Більш густа консистенція: мінеральний сонцезахисний крем, як правило, має густішу консистенцію та може відчуватися важче на шкірі порівняно з хімічним сонцезахисним кремом.
  • Може лишати плями на одягу: деякі мінеральні сонцезахисні креми, що містять оксид цинку, можуть залишати сліди на одязі, особливо на темних тканинах.

Хімічний сонцезахисний крем: що це, дія, плюси та мінуси

Хімічний сонцезахисний крем містить активні хімічні інгредієнти. Найпопулярнішими речовинами для хімічних протисонцевих кремів є:

  • гомосалат,
  • октиноксат,
  • октокрилен,
  • оксибензон,
  • авобензон.

Ці хімічні речовини діють, поглинаючи УФ-промені та перетворюючи їх на тепло, яке потім виділяється шкірою. Зазвичай у складі крему їх буває декілька, оскільки багато з цих фільтрів блокують або UVA або UVB промені.

Хімічний сонцезахисний крем діє, проникаючи в шкіру та поглинаючи УФ-промені, перш ніж вони можуть завдати шкоди. Хімічні фільтри в цих сонцезахисних кремах поглинають ультрафіолетове випромінювання та перетворюють його на менш шкідливі форми енергії, такі як тепло, яке потім виділяється шкірою.

Плюси хімічного сонцезахисного крему:

  • Легка текстура: хімічний сонцезахисний крем, як правило, має легшу текстуру, і його легше рівномірно наносити порівняно з мінеральним сонцезахисним кремом.
  • Прозоре покриття: хімічні сонцезахисні креми зазвичай прозорі після нанесення на шкіру, без білого відтінку.
  • Довговічніший захист: хімічний сонцезахисний крем може забезпечити більш тривалий захист порівняно з мінеральним сонцезахисним кремом, оскільки він більш стійкий до води та поту.

Мінуси хімічного сонцезахисного крему:

  • Можливість подразнення шкіри: деякі хімічні інгредієнти сонцезахисного крему, такі як оксибензон, можуть викликати подразнення або алергічні реакції у чутливих людей.
  • Поглинання шкірою: хімічний сонцезахисний крем поглинається шкірою, що може викликати занепокоєння у тих, хто побоюється хімічного впливу.
  • Вплив на навколишнє середовище: хімічні інгредієнти сонцезахисного крему пов’язують з відбілюванням коралів і шкодою для морських екосистем, що робить їх менш екологічними порівняно з мінеральними сонцезахисними кремами.

Який сонцезахисний крем кращий: мінеральний чи хімічний

Дерматологи вважають, що оксид цинку та діоксид титану на сьогодні є єдиними безпечними та ефективними УФ-фільтрами.

Так, наприклад, клінічне випробування, опубліковане у 2020 році показало, що хімічні речовини з комерційно доступних протисонцевих кремів були виявлені в крові людей у надто великих кількостях.

Не на користь хімічним протисонцевим кремам також свідчить ряд побічних ефектів активних речовин в них:

  • Оксибензон, як і інші бензофенони пов’язані з дисбалансом гормонів щитоподібної залози у людей (посилання на джерело).
  • Октокрилен утворює бензофенони в протисонцевому кремі, тож він також є не надто надійним союзником (посилання на джерело).

Тому поки що мінеральні протисонцеві креми вважаються найбільш безпечними. А який краще вибрати — це залежить від типу твоєї шкіри та особливих потреб. Ми рекомендуємо порадитись з дерматологом, який дасть конкретну пораду, як обрати санскрін.




Мнение редакции может не совпадать с мнением автора статьи.

Источник материала
Поделиться сюжетом