20 мая, понедельник
С картинками
Текстовый вид
ru
Украинский
Русский
Книжковий Арсенал 2024: що варто знати про фестиваль
Книжковий Арсенал 2024: що варто знати про фестиваль

Книжковий Арсенал 2024: що варто знати про фестиваль

Наприкінці травня в Києві розпочнеться одна з найочікуваніших літературних подій — «Книжковий Арсенал». Фестиваль стане місцем зустрічі однодумців: авторів, читачів, видавців, митців та всіх людей, які працюють з книгою.

«Ми зустрінемося, щоб поговорити про свій досвід: про те, що відбувається з нами, що відбувається з українським суспільством, якими є його турботи, тривоги й надії, як нам продовжувати бути стійкими за цих умов», — діляться організатори фестивалю. 

Що варто знати про захід — коли він відбуватиметься та яку матиме програму? Ми розповідаємо про «Книжковий Арсенал» детальніше. 

Теми «Книжкового Арсеналу»

Фокус-тема цьогорічного фестивалю — «Життя на межі». Її кураторами стали Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко. У межах фокус-теми на заході презентують дев’ять подій. 

«Щоби зрозуміти Україну, потрібно бути на фронті, їздити на фронт, допомагати фронту. Щоб зрозуміти Європу, треба зрозуміти Україну. Це і є межа, яка є центром. Нехай навіть це центр, який кровоточить. Дослухаймося до цієї межі. Там не кінець життя. Там його початок. Сьогодні нам здається, що до межі — вісім годин автівкою. Але ця межа проходить всередині нас. Насправді вона завжди проходить всередині нас», — кажуть куратори. 

Кураторкою літературної програми «Долаючи розрив» з безліччю інтелектуальних подій  стала Олена Гусейнова. Серед запланованих заходів — читання пам’яті Вікторії Амеліної, дискусія про нові біографічні тексти військових та презентація поезії з полону і про полон. 

«Тут на цій землі, де триває війна, так багато справжніх розривів. Рвуться тактичні рюкзаки й гранати, міни й снаряди. Серця й жили. Навіть якщо ми не вміємо розпізнати звук розриву, ми можемо розпізнати справжні значення слів та досвідів, можемо уникнути випадковості їхнього використання. Можемо вийти за межі переривчастої байдужості, за межі фантазій про дистанцію, неподоланну прірву і розрив. Можемо зробити простий вибір — вслухатися в голоси, в кожен голос поруч і в кожен віддалений голос», — зазначає Олена Гусейнова.

Програму для/про дітей та підлітків «Із широко розплющеними очима» представить кураторка Оля Русіна, а професійну програму — зокрема, для видавців та літературних агентів — Оксана Карп’юк. 

Також Євгеній Стасіневич підготував спецпрограму «Міста на межі», яку представить «П’ятий Харків» у співпраці з Харківським Літературним Музеєм, а Український ПЕН розробив серію подій «Тривання голосу». Найбільшу кількість подій міститиме Програма видавців.

Видавництва, які будуть на  «Книжковому Арсеналі»

До фестивалю цьогоріч приєднається понад 100 видавців. Вони представлять зразки української та світової літератури, що були видані раніше, а також ті, що вийшли друком нещодавно.

Окремо в просторі «Вітрина новинок» організатори розмістять книги про війну, видані після 2014 року та створені ветеранами, учасниками війни й членами їхніх родин.

Де і коли йтиме «Книжковий Арсенал»?

Фестиваль розпочнеться 30 травня й триватиме до 2 червня. 

На перший день заплановано 14 подій — дискусії, презентації, поетичні читання, арттерапевтичний воркшоп та кіноперформанс. Тоді ж, 30 травня о 17:00, відбудеться офіційне відкриття заходу. Продовжить програму дискусія «Межа всередині нас».

Події йтимуть у будівлі Старого Арсеналу. Квитки можна придбати в касі Мистецького арсеналу в дні фестивалю або за посиланням. У вартість входить відвідування подій, книжкового ярмарку та 10 виставкових проєктів. 


Источник материала
Поделиться сюжетом