Зліт і падіння Джона Гальяно: яку історію розповідає документальний фільм про епатажного дизайнера
Зліт і падіння Джона Гальяно: яку історію розповідає документальний фільм про епатажного дизайнера

Зліт і падіння Джона Гальяно: яку історію розповідає документальний фільм про епатажного дизайнера

З середини 1980-х років Джон Гальяно вважався одним із найважливіших дизайнерів в модній індустрії. Проте в лютому 2011 року зʼявилося відео, де чоловік викидає антисемітські фрази в паризькому барі. Карʼєра Джона Гальяно зруйнувалася — його звільнили з Dior, вигнали зі світу моди та лаяли всією єврейською громадою. Дизайнер втратив усе — проте не сподівання, що він може загладити провину.

Один із способів виправити помилки — відзняти документальний фільм. Над кінострічкою «Джон Гальяно: зліт і падіння» працював володар премії «Оскар» Кевін Макдональд. Він створив історію з відвертими інтервʼю дизайнера та коментарями відомих людей: Кейт Мосс, Пенелопи Крус, Шарліз Терон. З 9 травня фільм показуватимуть в українських кінотеатрах. 

Режисер поставив питання: «Чи справді ми знаємо, що відбувається в нашій свідомості?»

Режисер познайомився з Джоном Гальяно завдяки спільному другові — той сказав, що дизайнеру буде цікаво обговорити свою карʼєру та її стрімке падіння. Джон і Кевін почали спілкуватися в Zoom влітку 2020 року. Вони вперше зустрілися особисто навесні 2021 року. Уже в серпні записали пробне інтервʼю — тоді Джон перебував у відпустці на півдні Франції, а Кевін зрозумів, що дизайнер готовий бути з ним абсолютно відвертим.

«Під час першого 6-годинного інтерв’ю (значна частина якого є в готовому фільмі) я був вражений тим, наскільки невимушено почувався Джон — дивився прямо в об’єктив камери. Це було відчуття сповіді», — поділився режисер.

Повноцінне виробництво фільму розпочалося в січні 2022 року, а знімання тривали в Лондоні, Парижі та Нью-Йорку з перервами до березня 2023 року. Гальяно мав пʼять інтервʼю здебільшого у своєму заміському будинку.

Фільм також знімали в штаб-квартирі Maison Margiela на початку 2022 року, коли Гальяно готувався до своєї колекції от-кутюр — його шоу Cinema Inferno перед Ейфелевою вежею було унікальним. Творці кінострічки побачили залаштунки підготовки — зокрема, те, як Гальяно стурбовано крокував, а потім зник, щойно шоу закінчилося.

Окрім знаменитостей, в інтервʼю взяв участь генеральний директор Christian Dior Couture Сідні Толедано — він розповів, як події 2011 року вплинули на нього особисто. Своїм досвідом також поділився Філіп Віргітті — позивач у судовій справі проти Гальяно — і розказав, що його життя досі не повернулося в нормальне русло після суду.

Сам Джон Гальяно не вважає створення фільму виправданням. «Немає виправдання тому, що я сказав. — поділився дизайнер. — Я хотів трохи прояснити ситуацію. І, можливо, звільнити місце для співчуття та розуміння».


Источник материала
Поделиться сюжетом