11-й Чілдрен Кінофест оголосив Посла фестивалю, а також фіналістів і членів журі Дитячого кіноконкурсу
11-й Чілдрен Кінофест оголосив Посла фестивалю, а також фіналістів і членів журі Дитячого кіноконкурсу

11-й Чілдрен Кінофест оголосив Посла фестивалю, а також фіналістів і членів журі Дитячого кіноконкурсу

Актор Артур Логай став почесним амбасадором події, а до фіналу конкурсу фільмів, знятих дітьми потрапило 16 робіт юних українців та українок.

11-й фестиваль кіно для дітей і підлітків Чілдрен Кінофест представив Почесного посла — людину, яка представляє кіноогляд у публічному середовищі, допомагаючи поширювати ключові ідеї ініціативи. Ним став Артур Логай — український актор театру і кіно, співак, переможець 8-го сезону телешоу «Танці з зірками», а також батько 7-річного Германа та 5-річного Льови.

«Я долучився до події в ролі Посла, бо це прекрасна ініціатива. Бачення та цінності фестивалю збігаються з моїми.  Я б хотів, щоби нові покоління були більш обізнані в кіномистецтві та культурі, а також кіновиробництві — щоби діти знаходили себе в кіносвіті. Маю надію, що, якщо вже зараз розвивати в дітей любов до кіно і культури, згодом вони зможуть розвинути й український культурний простір, який, на мою думку, безперечно цього потребує»,

говорить Артур Логай.

Також фестиваль оголосив фільми-фіналісти восьмого Дитячого кіноконкурсу. У ньому беруть участь роботи юних режисерів і режисерок тривалістю від 1 до 8 хвилин. Учасники змагатимуться за грошові призи, а головне — всі фільми-фіналісти демонструватимуться багатотисячній аудиторії Чілдрен Кінофесту в кінотеатрах 10 міст-учасників 15 червня, а також в онлайн-кінотеатрі фестивалю online.childrenkinofest.com, де будуть доступні для перегляду в усьому світі протягом 7—16 червня.

Цьогорічний Дитячий кіноконкурс, оголошений восени 2023 року, зібрав майже 100 заявок від дітей із різних куточків України та тимчасових переселенців за кордон. Подавалися стрічки різних жанрів: від детектива до жахастиків, і навіть історії про Пса Патрона. Серед тем, яким присвятили свої картини юні режисери та режисерки — війна й адаптація дітей за кордоном, історія, екологія, любов, дружба, а також майбутнє, космос і прибульці.

До складу журі увійшли відомі українські кінематографісти: знана за фестивальними гітами «Мокош» і «Глибока вода» режисерка анімації Анна Дудко, кінокураторка та авторка «Твоєї книги про кіно» Ольга Бірзул, а також кінорежисер-документаліст Роман Любий («Залізні метелики», «Зошит війни», «Небесна сотня. Зима, що нас змінила»).

16 червня на церемонії закриття фестивалю почесне журі назве Найкращий український дитячий фільм, який отримає нагороду у розмірі 10000 гривень. Також будуть обрані Найкращий анімаційний фільм у категорії від 7 до 10 років, а також Найкращі ігровий та анімаційний фільми в категорії від 11 до 14 років (по 5000 гривень). Обиратимуть своїх фаворитів також глядачі та глядачки — лауреат Призу глядацьких симпатій отримає 7000 гривень. Усі фіналісти конкурсу одержать іменні сертифікати.

Цього року у фінал Дитячого кіноконкурсу пройшли 16 фільмів. Список фіналістів — тут.

Дитячий кіноконкурс — лише частина програми Чілдрен Кінофесту. Також на фестивалі для перегляду в кінотеатрах буде доступна добірка актуальних європейських фільмів для дітей і підлітків (міжнародна конкурсна програма). Для онлайн-перегляду на сайті online.childrenkinofest.com організатори підготували спеціальну програму про тварин «Коли ще звірі говорили», до якої ввійшли гіти з попередніх едицій Чілдрен Кінофесту. Серед показів, що відбудуться і в кінотеатрах, і онлайн: ретроспективна програма (анімаційний фільм «Володарі часу» 1982 року від режисера Рене Лалу та художника коміксів Мьобіуса) і показ торішнього переможця — спортивної комедії «Душа команди». 

Чілдрен Кінофест — найбільший в Україні кінофестиваль для дітей і підлітків, створений з метою виховання нового покоління кіноглядачів в Україні, розвитку практик сімейного культурного дозвілля та просування мистецтва кіно. За весь час від заснування у 2014 році подію відвідали майже 300 тисяч глядачів і глядачок. Від започаткування Дитячого кіноконкурсу на нього було подано вже понад півтори тисячі робіт, 31 з яких була відзначена призами.

10-й Чілдрен Кінофест відбудеться з 31 травня до 9 червня. Усі події фестивалю безплатні. Реєстрація на кінотеатральні покази організованих груп чисельністю від 6 осіб уже триває — для цього необхідно сконтактувати з локальними координаторами. Індивідуальна реєстрація відвідувачів на кінотеатральні покази розпочнеться 30 травня.

Источник материала
Поделиться сюжетом