У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар
У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар

У Києві відкрили виставку до Дня пам’яті жертв геноциду кримських татар

У Києві відкрилася виставка “Qırım içün” (“Заради Криму”) до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Виставка розміщується у Представництві Президента в Криму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

За словами кураторки виставки, психологині та історикині Мавілє Халіл, незважаючи на те, що кримські татари розкидані по всьому світу, вони пам'ятають свою історію та намагаються зберігати свої традиції. Багато речей, які передаються з покоління в покоління, кримські татари зберігають у своїй родині, частину з них передають до музеїв.

На виставці представлені старовинний одяг та побутові речі, які були привезені з Криму та зараз зберігаються у приватних музеях, зокрема Коран кінця 18 століття та керамічні вироби.

Одна з експозицій виставки налічує дев'ять предметів, це символічне число для кримських татар. Мавілє Халіл розповіла, що дівчина, коли виходила заміж мала зібрати майбутньому чоловіку подарунок з дев'яти предметів. Серед яких обов'язково мав бути пояс, підв'язки, особисто вишита сорочка. Цей подарунок називався "Докузлук", що в перекладі з кримськотатарського означає "дев'ять".

У Києві відкрилася виставка до Дня пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

На виставці представлено інсталяцію, присвячену війні, та портрети військовослужбовців кримськотатарського походження з текстом, де розповідається про їхній зв’язок з рідною землею, про їхніх пращурів, які пережили депортацію.

Серед експонатів є також тематичні художні роботи визнаних митців, серед яких Фатіма Османова, Антон Логов, Рустем Скибін та інші.

Ташева на відкритті виставки у Києві: Росія здійснює гібридну депортацію кримських татар / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

Виставка триватиме до 26 червня 2024 року.

Читайте також: Ташева на відкритті виставки у Києві: Росія здійснює гібридну депортацію кримських татар

З 18 травня 1944 року за наказом Сталіна було розпочато депортацію кримських татар з Криму до Середньої Азії. Близько 200 тисяч людей депортували в залізничних товарних вагонах. Злочин депортації призвів до численних жертв. Протягом кількох днів цілий народ було позбавлено Батьківщини. В ешелонах смерті, у місцях спецпоселень загинули тисячі. Було знищено цілі родини.

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу відзначається щорічно 18 травня, у річницю депортації кримськотатарського народу 1944 року. Започаткований 12 листопада 2015 року постановою Верховної Ради України. Тією ж постановою ВР визнала депортацію кримськотатарського народу з Криму актом геноциду.



Источник материала
Поделиться сюжетом