8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN
8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN

8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN

З 15 по 23 червня в Чернівцях пройде фестиваль глядацького кіно Миколайчук OPEN. Під час події покажуть українські короткі метри в межах національного конкурсу. Призи цьогоріч два — один визначається глядацьким голосуванням, а другий оберуть AMO Pictures.

Серед 27 номінантів — фільми про душу та тіло. ELLE Ukraine разом з Миколайчук OPEN розповіли про вісім коротких метрів, які варто подивитися.

«Мені не подобається, як ти стоїш»

Режисерка — Жа Бабаєва (Україна, Канада)

Жа Бабаєва — жінка із камерою. Вона постійно щось знімає. Любить березовий сік і скалодром. Незалежна режисерка кіно з України та ЛГБТ+ активістка створила українське експериментальне кіно в Канаді. У конкурсі Миколайчук OPEN її історія — про мене, про тебе, про те, що вкорінене в нас. А також про те, чого складно позбутися, — тиск на жінок за їхнє тіло, яке постійно комусь не догоджає. 

«Маші скоро 20»

Режисерка — Маша Федорченко (Україна)

Режисерський дебют Маші зі «Стоп-Землі» — короткий, але влучний роздум про місце молодої дівчини у світі та стосунки із собою. Їй скоро 20, вона все ще досліджує своє тіло, шукає роботу та звикає до самостійного життя. Маша Федорченко, яка 3 роки тому була ученицею старших класів у стрічці Катерини Горностай, сьогодні не просто пробує себе в режисурі. Вона майже без слів робить сміливе висловлювання та оголює свої почуття на екрані. 

8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN - Фото 1

«Рукопис»

Режисерка — Лада Копитова (Велика Британія)

У романтичній драмі сценаристка Касс розмірковує про свої завершені стосунки з Езрою. Її внутрішній монолог служить водночас як вибаченням, так і свідченням того, чому між хлопцем та нею все сталося саме так. Вона зізнається, що втратила інтерес, коли все стало надто одноманітним та перестало її надихати. Водночас Езра дізнається про темну сторону Касс, тож і не впевнений, чи було щось у їхніх стосунках справжнім. Проте у своїх монологах обидва персонажі не досягають одне одного.

«Тіло»

Режисерка — Кіра Тріпульська (Україна, Чехія)

Фільм розповідає про 16-річну дівчину — Ема йде на балетне прослуховування та планує ідеальний перший секс. Але спочатку вона має подолати свою невпевненість. У цьому дівчині допомагає хлопець-одноліток. Його ставлення, обережність та уважність стають підтримкою для Еми у двох найважливіших моментах її дорослішання. 

8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN - Фото 2

«HOMO»

Режисерка — Любов Бехтер (Україна)

Головний герой експериментального фільму — чоловік, який  стає шматком м’яса й намагається зібрати свої частинки тіла. Лише згадавши незначні моменти життя, він стає людиною з минулим та майбутнім. Особистістю з тілом та душею. 

8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN - Фото 3

«Вітя»

Режисер — Максим Сусіда (Україна)

Вітя, який працює автослюсарем на СТО, нещодавно заочно вивчився на психолога.. Тепер він прагне застосувати отримані знання на практиці. Поки в нього лише один клієнт, а оточення, особливо тато, вважає, що психологія — туфта. 

На СТО приїжджає друг головного героя Паша, який зараз живе у Києві. У Паші зламалась автівка саме в той день, коли він зібрався знайомити свою дівчину з мамою. Через це пара посварилася. Вітя вирішив пояснити Паші ситуацію в стосунках на прикладі ремонту його автівки. Так психолог-слюсар вперше бачить, що його поради можуть комусь допомогти. Вітя замислюється над переїздом у Київ, де до психології ставляться з повагою.

«Нюанс»

Режисери — Маргарита Воронова та Олег Кібальник (Україна)

Делегація кінематографістів з Японії приїжджає подивитись дипломні роботи студентів-режисерів. В університеті терміново скликається комісія, адже в кадр дипломної роботи їхнього студента потрапили оголені жіночі груди. Члени комісії хочуть виключити фільм з показу та стикаються з різними проблемами: яким має бути ставлення до тіла жінки в кадрі, чим частувати делегацію та як увімкнути телевізор.

8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN - Фото 4

«Ці кляті півонії»

Режисерка — Поліна Біляєва (Польща)

Головна героїня фільму — Ріта. І вона ніколи не отримувала оргазм. А все через те, що її перший раз стався у бабусі в хаті, де на стелі були намальовані півонії. Вона так і запам’ятала весь процес — очі на стелю з півоніями. Дівчина вирішує, що відсутність оргазму треба виправити до свого 25-річчя. У неї залишився місяць, щоб перевірити всі методи. 

8 фільмів про душу та тілесність, які варто подивитися на Миколайчук OPEN - Фото 5

Щоб подивитися фільми, можна скористатися глядацьким абонементом.


Источник материала
loader