Біля Оперного театру в центрі Львова облаштують новий сквер
Біля Оперного театру в центрі Львова облаштують новий сквер

Біля Оперного театру в центрі Львова облаштують новий сквер

В історичному центрі Львова на місці колишнього ринку «Добробут» облаштують сквер. Таке рішення на засіданні прийняв виконавчий комітет Львівської міськради. Згодом місце перетворять на великий громадський простір, а також розроблять концепцію зв’язку скверу з зеленими зонами на вул. Підвальній та просп. Свободи.

Сквер з’явиться на площі Князя Ярослава Осмомисла, біля Львівської опери. Ця територія належить до Світової спадщини ЮНЕСКО як частина об’єкта «Ансамбль історичного центру Львова». Колись тут знаходилися оборонні споруди, які оточували центральні квартали міста.

На початку ХХ століття площа за Оперним театром була головним громадським простором у центрі Львова. Проте історична забудова майже не збереглася дотепер. Саме цей простір планує відтворити міська влада, розробивши комфортне планування та встановивши вуличні меблі. Також можуть облаштувати дитячий майданчик або водний чи мистецький об’єкт.

За ділянку на місці колишнього ринку «Добробут» Львівська міська рада судиться вже понад 20 років. На початку 2024 Верховний Суд ухвалив рішення на користь міськради та скасував рішення усіх попередніх інстанцій. Справу скерували на новий розгляд.

Колишній ринок, який знаходився у центрі міста, з’явився на цій локації у 90-х роках. Тоді Львівська міськрада спільно з австрійськими інвесторами вирішила звести готель на вул. Старій. Проте через кризу будівництво зупинилося. Згодом на цьому місці вирішили тимчасово облаштувати ринок. Міська рада ухвалила рішення про його створення, але проіснувати він мав лише до 2002 року.

Проте у 2004 році підприємство «Галінвест», яке заснували з метою будівництва готелю, вирішило привласнити собі ділянку та виключило міськраду з ТОВ. З цього року львівська влада судилася за повернення ділянки у власність міста.

  • #громадський простір
  • #Львів
  • #Сквер

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader