Екологи стверджують, що військове кладовище будуватимуть на болоті
Екологи стверджують, що військове кладовище будуватимуть на болоті

Екологи стверджують, що військове кладовище будуватимуть на болоті

Рівень ґрунтових вод не дозволяє будувати Національне військове меморіальне кладовище на обраному урядом місці, заявляють у Київському еколого-культурному центрі.

Кладовище планують побудувати під Києвом на території Гатненської громади — впритул до сіл Мархалівка та Іванковичі.

Запевняють, що незалежна геологічна експертиза виявила, що у восьми з десяти свердловин рівень ґрунтових вод не доходив двох метрів від поверхні. В окремих свердловинах вода була вже у 80 сантиметрах від поверхні.

Восени минулого року, запевняють у КЕКЦ, зроблена на державне замовлення експертиза рівня ґрунтових вод дійшла подібних висновків. Тоді пробурили 60 свердловин, у 33 з яких рівень вод виявився зависоким, тож ці ділянки визнали «підтопленими» та «потенційно підтопленими».

Відповідно до державних санітарних правил і норм, у таких місцях заборонено здійснювати поховання.

У КЕКЦ додають, що вирубування лісу на місці майбутнього меморіалу біля Гатного ще підніме рівень ґрунтових вод.

У державній установі «Національне військове меморіальне кладовище» раніше запевняли, що вода, яку споживають мешканців навколишніх сіл, не стане брудною.

«Відступ від житлових забудов коливається від 300 метрів до 600 метрів, а подекуди — до одного кілометра. Отже, вода не забрудниться. Те саме стосується диму від крематорію, який розмістять на відстані в 700 метрів від житлової забудови», — запевняв заступник директора установи Ярослав Старущенко.

Уряд протягом трьох років не міг визначитися з місцем будівництва військового меморіалу, розглядали сім локацій. Зрештою зупинилися на ділянці біля Гатного. Мешканці навколишніх сіл виходили на протести, вимагаючи знайти іншу ділянку.

  • #кладовище
  • #меморіал

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом