На Оболонському острові не існувало вікових дерев, — відповідають комунальники екологам
На Оболонському острові не існувало вікових дерев, — відповідають комунальники екологам

На Оболонському острові не існувало вікових дерев, — відповідають комунальники екологам

Під час облаштування парку на Оболонському острові, куди веде новозбудований «міст-хвиля», висадили вп’ятеро більше дерев, ніж там було, заявив гендиректор КП «Плесо» В’ячеслав Савицький.

Так він відреагував на заяву Київського еколого-культурного центру про те, що на острові під час робіт зрубали приблизно 200 «вікових» дерев.

Савицький зазначає, що там не могло бути «столітніх дерев», оскільки сам острів було штучно намито у 1970-1980-х роках, коли розбудовувався Оболонський масив. Він послався на висновки експертизи, яку «Плесо» замовляло рік тому для спростування інформації про археологічні знахідки на острові.

  • Віковими деревами називають дерева, які мають цінність, зважаючи на значний вік. Одночасно у чинних Правилах утримання зелених насаджень є поняття «вікова межа» дерева, що фактично дозволяє вирубувати дерева певного віку: наприклад, 90 років для дуба у парку, 45 років для тополі, що росте вздовж вулиці тощо.

За словами Савицького, видаляли лише сухостої чи аварійні дерева, й замість кожного з них висадили по п’ять нових, цінніших порід.

У КЕКЦ нарікали, що молоді саджанці не є рівноцінною заміною дорослим деревам. Зауважують, що під час реконструкції парку Наталка всі старі дерева залишили, а на Оболонському острові їх практично всі зрубали.

Екологи також стверджують, що зі старими деревами зникли місця проживання кажанів (червонокнижних вечірниці дозірної та кажана пізнього) та птахів — мухоловки білошийки та дятла.

Зникли також охоронювані квіти, зокрема популяція червонокнижних півників сибірських і зарості глечиків жовтих.

У КЕКЦ оцінюють шкоду природі у 1,5 мільйона гривень та готують звернення до прокуратури.

  • #дерева
  • #Екологія
  • #Міст
  • #Оболонський район
  • #Оболонь

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
Поделиться сюжетом