За один місяць Вовчанськ зрівняли із землею
За один місяць Вовчанськ зрівняли із землею

За один місяць Вовчанськ зрівняли із землею

Супутникові знімки дають змогу оцінити масштаби руйнувань, але не дають зрозуміти, що пережили люди.

“Давай швидше, зараз прилетить у ті ворота, поки ти будеш їх зачиняти?”

Починаючи з 10 травня у Вовчанську активно евакуювали громадян. Поліція, волонтери та ДСНС вивозили мешканців міста, які цього захотіли. З початком наступу росіян на Харківщину місто опинилося на лінії бойових зіткнень. Окупанти за день скидали на Вовчанськ кілька десятків КАБів, били ракетами С-300, артилерією та мінометами. 

Відстань від Вовчанська до Харкова — 73,8 км.  Саме туди здебільшого везли мешканців міста.

У репортажі з Вовчанська “Громадське” показує, як відбувалася евакуація мешканців Вовчанська 12 травня. Хтось відмовляється покидати рідні домівки, незважаючи на гул снарядів над головою. У когось вдома коти і собаки, худоба, майно, яке шкода кидати. Хтось не знає, куди їхати, а комусь байдуже, чиїм буде місто, просто хоче залишитись у себе вдома.

У наступні тижні Вовчанськ перетвориться на суцільні руїни. Чи вижили ті, хто лишився, невідомо.

Ймовірно, протягом травня понад 2 тис. будівель у Вовчанську зазнали повного або часткового руйнування.

Пошкоджені будинки у Вовчанську, травень 2024 року. За розрахунками на основі супутникових знімків Sentinel-1

Ми наклали шар із будинками на теплову карту пошкоджень у місті, отриману за допомогою аналізу супутникових знімків Sentinel-1. У місцях значних пошкоджень міститься понад 2 тис. будинків. Імовірно, вони повністю або частково зруйновані. Це приблизно половина міста.

До війни у Вовчанську налічувалося 18 тис. мешканців. У 2023-му там проживало близько 3,5 тис. людей. За словами голови Харківської ОВА Олега Синєгубова, станом на травень 2024 року в місті лишалося не більш як сотня мешканців. Залишитися тут означає підписатися на власну смерть.

16 травня росіяни розстріляли машину з місцевими мешканцями, які намагалися виїхати, пише Новинарня з посиланням на Харківську обласну прокуратуру.

Источник материала
Поделиться сюжетом