У Львові покажуть оперу Пуленка «Діалоги кармеліток»
У Львові покажуть оперу Пуленка «Діалоги кармеліток»

У Львові покажуть оперу Пуленка «Діалоги кармеліток»

Уперше на українській сцені Львівська національна опера представить премʼєру опери Франсіса Пуленка «Діалоги кармеліток».

Про це кореспонденту Укрінформу повідомили у Львівській національній опері.

«Унікальна прем’єра сезону 2023/24… Вже 15 та 16 червня Львівська національна опера представить премʼєру опери «Діалоги кармеліток» французького композитора Франсіса Пуленка, що стане першою постановкою цього твору на українській оперній сцені», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що охоплюючи події кінця XVIII століття, події «Діалогів кармеліток» Пуленка у постановці Львівської національної опери дзеркально відображатимуть й будуть актуалізовані в сучасних українських реаліях. Адже перш за все, це - історія про протистояння абсолютному злу та терору.

Опера постане у режисерській візії Василя Вовкуна, диригентом-постановником вистави став музичний керівник театру Іван Чередніченко, хормейстер премʼєрної постановки - Вадим Яценко.

«Виняткове враження здійснюватимуть хорові епізоди, адже колективний образ монахинь кармеліток є важливою складовою опери, та саме він є тим постійним планом й водночас підтекстом, на фоні якого народжується і новий зміст, і нова розвʼязка твору», - розповіли у театрі.

Там додали, що багатогранна та наповнена численними сенсами музична складова опери відобразиться на сцені у мінімалістичній сценографії Миколи Молчана.

Художницею костюмів до нової постановки Львівської національної опери стала топова українська дизайнерка Оксана Караванська, яка не відмовляється від традиційного одягу – однострою черниць кармеліток, але й наділяє їх індивідуальним змістом.

Вона зазначає, що «основою костюмів до нової постановки Львівської національної опери є графічність» і «найважливішим з того, що побачить глядач, є оптичне зображення».

«Я творила образи, що читаються, мов скульптура. Вони максимально наповнені тим змістом, який вклав у постановку режисер, і вони дуже сучасні, хоч і мають ноти минулої епохи», - підкреслила дизайнерка.

Виразних штрихів та деталей постановці надасть світлова партитура художника світла Олександра Мезенцева, що підкреслюватиме основні смислові акценти постановки та поглиблюватиме закладені композитором та режисером сенси.

Читайте також: Найстаріший оперний театр у світі вперше скасував виставу через страйк

«Нова постановка Львівської національної опери підіймає на інший рівень стійкість характеру, подолання власних страхів. Відповідальність за свої дії та вчинки», – підкреслив Мезенцев.

Вистава «Діалоги кармеліток» має три дії і триватиме 2,5 години.

Як повідомлялося, у Львівській національній опері у квітні 2024 року відбулася прем’єра унікального проєкту - вистави-дефіле «Розмова птахів».

Фото: Твоє місто



Источник материала
Поделиться сюжетом