15-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголошує програму документальних гітів
15-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголошує програму документальних гітів

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль оголошує програму документальних гітів

В межах 15-го Одеського міжнародного кінофестивалю глядачам представлять документальні гіти, які висвітлюють важливі теми, від війни та її впливу до ксенофобії у кінематографі та ролі жінки в суспільстві.

До програми увійшло 6 стрічок:

  • “Воїни”, реж. Руслан Шадиєв, Україна, 2024

Команда MEGOGO ORIGINALS записала всіх героїв за правилами документального жанру – це реальні люди та історії, що розповідаються без сценарію. У першій частині глядачі познайомляться з командиром загону спеціального призначення офіцером ГУР МО з позивним NED – повномасштабне вторгнення боєць зустрів за кордоном, але вирішив повернутися і стати на захист держави. «NED» керує підрозділом «NOBODY» у складі Спецпідрозділу “Тимур” ГУР МО України, що виконує найскладніші завдання на передовій та в тилу ворога.

  • “Ігровий майданчик путіна”, реж. Конрад Шолайскі, Польща, Чехія, Німеччина, Болгарія, Норвегія, Латвія, 2024

Пара польських документалістів подорожує Центральною та Східною Європою в пошуках слідів гібридної війни, яку путін використав для відродження Російської імперії. Вони вистежують агентів ГРУ, які підривали склади боєприпасів і труїли опонентів Москви “Новачком”. Вони зустрічаються з двома президентами, прем’єр-міністром, міністром оборони, російським шпигуном і десятком агентів впливу.

  • “Лох Несс: вони створили чудовисько”, реж. Джон Маклаверті, Ірландія, Велика Британія, 2023

Чутки про істоту, схожу на динозавра, зберігалися навколо озера Лох-Несс протягом десятиліть, і в 1970-х роках розпочалось полювання на монстра. З Японії, США та з усього світу ветерани Другої світової війни, божевільні вчені та гіпі прибули до віддаленого озера у високогір’ї Шотландії, змагаючись у пошуках того, що, як вони пристрасно вірили, стане природничим відкриттям століття. Та що насправді на них чекало?..

  • “Три іскри”, реж. Наомі Умань, Мексика, Албанія, 2023

Авторка стрічки – американська режисерка, яка з 2006 року мешкає в селі біля Умані. Вона вивчає в Україні історію, етнографію, мову та діалект, життя села. Її новий фільм, “Три іскри”, брав участь в основному конкурсі Роттердамського кінофестивалю. Стрічка присвячена ролі жінки в суспіьстві на прикладі досить невідомої нам Албанії. Фільм поетично змальовування місцевого життя та завершується відеофрагментом, в якому селяни самі створюють своє зображення у стрічці.

  • “Характер: спортсмен”, реж. Радан Шпонґль, Чехія, 2024

За час агресії проти України російські військові вбили понад 400 українських спортсменів. Росіяни знищили сотні стадіонів, спортивних центрів, спортзалів, басейнів. Тисячі юних спортсменів і дітей вимушені були тікати від війни в чужі країни. Рівно через два роки після початку повномасштабного вторгнення автори оцінюють вплив війни на український спорт.

  • Zinema, реж. Корній Грицюк, Україна, Люксембург, 2024

Zinema – це повнометражний документальний фільм Корнія Грицюка, який досліджує пропаганду, ксенофобію та шовінізм в російському кінематографі від 1990-х і до сьогодні.

15-й Одеський міжнародний кінофестиваль відбудеться з 12 по 20 липня 2024 року в місті Київ.

15-й ОМКФ проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Програми «Креативна Європа» Європейського Союзу.

Источник материала
Поделиться сюжетом