Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена
Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена

Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена

Андрій Жолдак поставив у Нідерландах єдину у творчому доробку Людвіга ван Бетховена оперу «Фіделіо». Український режисер презентував її на сцені національної опери та в межах щорічного мистецького фестивалю Holland Festival в Амстердамі.

За сюжетом твору композитора, щоб визволити коханого Флорестана з найглибшої темряви підземель Піццаро, Леонора переодягається в чоловіка, змінює ім’я на Фіделіо та вирушає в небезпечну пригоду. Це історія боротьби за життя, де на тлі зіпсованого світу надія народжується завдяки любові. 

Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена - Фото 1

Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена - Фото 2

За словами режисера, центром тяжіння в роботі над «Фіделіо» була музика, яка надихала краще за будь-які слова. За цю складову відповідали Королівський оркестр на чолі з Колумбійсько-австрійським диригентом Андресом Ороско-Естрада, сопрано Жаклін Вагнер у ролі Леонори та тенор Ерік Катлер у ролі її коханого Флорестана.

«У Жолдака неортодоксальний підхід до класики. До нього треба звикнути. І тоді кожен відчує, наскільки далекоглядним, а інколи і пророчим є його підхід до класичних творів, а також — сам спосіб розповідати історії. Він — божевільний митець, і тому його роботи викликають такі емоції. Ти весь час очікуєш момент, коли білі рукавички, в яких Жолдак препарує класичний шедевр, будуть зняті», — переконаний театральний експерт Люк Йостен. 

Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена - Фото 3

Український режисер Андрій Жолдак презентував у Нідерландах єдину оперу Бетховена - Фото 4

Нагадаємо, наприкінці грудня 2021 року Андрій Жолдак приїздив після довгої паузи до Києва, де з аншлагом провів майстер-клас. Тоді він поділився, що готовий ставити вистави у вітчизняних театрах і працювати в Україні. 

Источник материала
loader