Як побороти панічну атаку та зменшити тривожність
Як побороти панічну атаку та зменшити тривожність

Як побороти панічну атаку та зменшити тривожність

Вміння «заземлятися» — важлива навичка саморегуляції, яка допомагає під час стресу й тривоги. За допомогою різних технік ми можемо нагадати собі, що перебуваємо тут і зараз, зосереджуємося на собі й на моменті. Це допомагає зменшити тиск тривожності та стресів, повернутися до себе після шокових подій. Своєю улюбленою технікою поділилася співзасновниця «Фонду Маша» Маша Єфросиніна

Вправу на заземлення «5, 4 3, 2, 1» розробила американська психотерапевтка Бетті Еліс Еріксон. Техніка допоможе знизити рівень стресу та «повернути себе собі» після шокових подій.

«Якщо ви відчуваєте, що втрачаєте зв`язок з реальністю, на вас накатує паніка, ви перестаєте розуміти, де знаходитеся і що відбувається — вам треба  переключити ваш мозок, повернути його в момент «тут і зараз». У такі моменти згадайте цю техніку та зробіть її», — поділилася Маша Єфросиніна.

Як побороти панічну атаку та зменшити тривожність - Фото 1

Техніка на заземлення «5, 4, 3, 2, 1»

  1. «П’ять» — знайдіть навколо себе будь-які п’ять речей, які ви можете побачити та ідентифікувати. Це можуть бути стіл, джинси, руки, перстень, волосся. 
  2. «Чотири» — вам треба знайти чотири речі, до яких ви можете доторкнутися. Зосереджуйтеся на цих торканнях, відчуйте структуру предметів.
  3. «Три» — це те, що вам треба почути. Виокремте навколо себе різні звуки. Можливо, ви чуєте, як їде машина за вікном, як іде дощ, як співає пташка.
  4. «Два» — дві речі, аромат яких ви маєте відчути. Наприклад, це запах кави чи чиїхось парфумів або квітів поруч з вами.
  5. «Один» — це те, що ви можете спробувати на смак. Мені на думку спадають кава або чай, чи те, що ви любите смакувати.
Источник материала
loader