На Полтавщині місцеві самотужки лагодять найдовший дерев’яний міст в Україні
На Полтавщині місцеві самотужки лагодять найдовший дерев’яний міст в Україні

На Полтавщині місцеві самотужки лагодять найдовший дерев’яний міст в Україні

Місцеві жителі самотужки взялися ремонтувати міст через річку Удай біля села Каплинці Полтавської області, який вважається найдовшим дерев’яним мостом в Україні. Фото опублікував краєзнавець Борис Денисенко.

Міст було збудовано у 1934 році, його довжина — приблизно 230 метрів. Міст має 46 прогонів. Відпочатку він був ширший, сім метрів. Це територія Пирятинського національного природного парку.

До 1930-х років прямої дороги на Пирятин не було, і люди тривалий час діставалися іншого берега Удаю або на човнах, або по штучних дерев’яних кладках, розповіли місцеві жителі Українській правді.

Краєзнавці та місцеві мешканці стверджують, що будівництво свого часу допомогло вижити під час Голодомору.

«Люди, які працювали на будівництві мосту, отримували продуктові пайки. Набір пайка складався з борошна, круп (гречана, просяна), макухи, олії тощо. В селі Каплинці у важкі 33-34 роки від голоду не помер ніхто! І це в той час, коли житниця України — Полтавщина — займала провідну позицію з кількості смертей заморених голодом людей», — розповідають у заповіднику.

«У 33-му у нас голодовка була. Але тоді люди робили на мосту, тому не так сильно була відчутна голодовка для людей з Каплинців та навколишніх сіл. Трохи людям давали їсти. Тому тут мало померло», — підтверджує 95-річний Іван Лебідь, якому на час спорудження мосту було п’ять років.

У 1943 році під час відступу німецьких загарбників середина переправи була зруйнована вибухом. Після визволення Каплинець жителі села поспіхом, за два дні, відремонтували міст.

Зараз Каплинцівський міст перебуває у вкрай занедбаному стані, дошки зогнили. «Та він не аварійний! Туристи, канєшна, бояться, але ми по ньому ходимо без проблем», — запевняли журналістів УП місцеві підлітки.

Місцева жителька Антоніна Кузьмівна пригадала лише один смертельний випадок, коли місцевий чоловік їхав на невеликій вантажівці й перевернувся. «Якось дві жінки провалилися, буряк возили в машині з дерев’яним кузовом. Але їх витягли», – додала вона.

Жителі сіл Каплинці та Усівка користуються об’їзною дорогою, що складає 15 кілометрів до Пирятина, тоді як через міст ця відстань скорочується до шести кілометрів.

  • #Міст

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader