«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа
«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа

«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа

Не відкриття, що творчі люди й успішні творчі люди — це далеко не завжди одні й ті самі особистості. Адже за успіхом, крім таланту й натхнення, стоять також наполеглива праця, рутина і самодисципліна. Й публіка, яка бачить вже готовий результат, зазвичай навіть не здогадується, що лишається behind the scenes. У спільному проєкті ELLE x Samsung ми вирішили зазирнути в закулісся роботи українських креаторів й розпитати про особливості побудови продуктивного робочого процесу. Перший герой — портретист і документаліст Роман Пашковський — не тільки розповів, а й показав, як твориться та сама магія, коли камера вимикається. Фотограф поділився також враженнями від 5-К монітору ViewFinity S9 від Samsung, реалістична передача кольорів і надзвичайно висока роздільна здатність якого перевертають усі уявлення про якісну візуалізацію для роботи та розваг. 

«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа - Фото 1

Розкажіть про роботи і проєкти, втілені за останні два роки, якими ви особливо пишаєтеся?

За останні два роки моя діяльність, в принципі, змінилася, тому що до повномасштабної війни я знімав переважно портрети в студії. Зараз я іноді їжджу як волонтер на Схід, на Південь, в деокуповані міста, спостерігаю, фотографую, документую. У моєму житті з’явився новий напрям — документальна фотографія. Я отримав грант на створення нових проєтків, якими зараз і займаюся.

У чому ви сьогодні черпаєте натхнення?

Фотографія — це, мабуть, єдиний енергетичний потік, в якому я черпаю натхнення.

Що ви найбільше любите в своїй роботі? Коли ви на 100% задоволені результатом?

В своїй роботі я найбільше люблю процес: від банального заряджання плівки в камеру, фотографування, хвилювання «що з цього вийде», очікування плівки з проявлення, сканування. Це довгий шлях — від погляду в камеру до готового зображення — мені подобається найбільше. Я ніколи не задоволений результатом на 100%, інакше не буде куди рости.

«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа - Фото 2

Чи маєте ви власну візію того, яким має бути ідеальний портрет?

Бажано, аби людина, яка зараз має постати в кадрі, була впевненою в собі. Тоді мені як фотографу особливо нічого й не треба робити. Я наводжу камеру — і відбувається магія. Хімія, яка виникає буквально в секунду.

Яку роль у вашій творчій діяльності відіграють технічні пристрої, зокрема монітор?

Камера в мене максимально аналогова. Проте в мене є сканер, за допомогою якого я сканую негативи, і монітор, щоб я міг все ретельно переглядати і якісно обробляти зображення. Монітор — важливий ґаджет у моїй роботі.

Якими критеріями ви керуєтеся першочергово при виборі монітора?

Мені важливо, щоб зображення на моніторі і ноутбуці були однакові.

«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа - Фото 3

Якими були ваші перші враження про ViewFinity S9?

Дуже позитивні. Він виглядає сучасно і стильно. Мені подобається його матовий екран, який не відблискує при денному освітленні і  завдяки якому картинка рівномірна по всьому полю монітора.

Що ви можете сказати про функцію Smart Calibration?

Повторюся: зображення на моніторі і ґаджеті не повинні відрізнятися, це дуже важливо. Завдяки функції Smart Calibration можна налаштувати однакові кольори на двох девайсах.

Що ви можете сказати про функцію Pantone Validated™?

Це для мене не першочергова необхідність, але я впевнений: дизайнеру або ілюстратору ці моменти можуть бути дуже важливими.

Що ви можете сказати про функцію 5K з Windows та Mac?

Зручно, що монітор Samsung можна підключати до різних девайсів, не тільки до Windows, але й до Mac. Роздільна здатність не втрачається: він так само показує 5 К, все передає дуже чітко. Мій Mac під’єднався до монітора ідеально, вони наче створені один для одного.

«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа - Фото 4

Що ви можете сказати про камеру 4K SlimFit?

Завдяки їй створюється ефект присутності. Влаштовуйте конференції за участю людей з різних куточків планети, вони будуть вражені якістю зображення.

Як ViewFinity S9 змінив ваше робоче середовище?

Я люблю розділяти свій робочий простір: на ноутбуці одна програма відкрита, тут у мене фотошоп, де я оброблюю зображення, тут сканую щось, паралельно YouTube працює. Ергономічний ViewFinity S9 ідеально вписується в це середовище.

Чи використовуєте ви ViewFinity S9 у позаробочий час?

Після активного дня, коли я вже ставлю вої роботи на рендер, я вмикаю функцію Smart TV і відволікаюся на фільми чи відео. Щоправда, є ризик непогано так залипнути і забути про роботу, адже, як правило, рендер закінчується швидше, аніж весь той контент, який я встиг знайти зі Smart TV.

«Я наводжу камеру — і відбувається магія». Роман Пашковський про ідеальний портрет, робочий простір та роль ґаджетів у житті фотографа - Фото 5

Чи рекомендували б ви ViewFinity S9 іншим фотографам?

Звісно, рекомендував би. По-перше, можна створити стильний і ергономічний простір. По-друге, зображення можна вивести на монітор, що набагато зручніше, ніж дивитися його на ноутбуці. В мене ноутбук з діагоналлю у 16 дюймів, але є й 13-дюймові, ще менші й незручні. Натоміть на величезному ViewFinity S9 можна все роздивитися і обробити кадри. Монітор з’єднаний з ноутбуком, кольори збігаються, калібрація налаштована — просто насолоджуйтеся життям!

Фото: Ден Бобров

Відео: Максим Чічікалов


Источник материала
loader