5 ключових причин розлучення та як його пережити
5 ключових причин розлучення та як його пережити

5 ключових причин розлучення та як його пережити

Розлучення — це подія, яка може стати емоційним випробуванням для кожного з нас. Спеціалістка психоаналізу, фахівчиня з психоаналітичної терапії дітей та підлітків, Членкиня Української Асоціації Психоаналізу, Членкиня UPU, Членкиня Асоціації Психологів України Вікторія Кузьменко розповідає про ключові причини розлучення та як його пережити.

Звісно, може бути й проста причина розлучення — стосунки себе вичерпали. Це варіант розвитку подій, коли люди можуть спокійно поговорити й прийняти рішення про завершення стосунків. В інших варіантах розлучення — надзвичайно болісний процес.

Кадр із фільму «Шлюбна історія»

Розлучення пари, в якої є діти, — особливо складна ситуація. Попри особисті переживання, необхідно зробити зусилля й спокійно розказати про розлучення дітям. Допоможіть їм зрозуміти, що це не означає, що їх не будуть тепер любити. Поясніть, що їхньої вини в розлученні батьків немає тощо. Розмова з дітьми й створення стабільного середовища для них мають бути пріоритетом для батьків.

Типові причини розлучення та наслідки:

Домашнє насилля, аб`юз, булінг

Деякі люди можуть залишатися в таких стосунках, бо насильство було сприйняте як «мова любові» або «мова стосунків». Це може призвести до того, що жертва надалі не сприйматиме нормальні, здорові стосунки, де партнери поважають і турбуються один про одного, а шукатиме нового тирана.

Зрада

Іншою поширеною причиною розлучень є зрада. Через недостатнє спілкування партнери можуть відчувати незадоволеність і шукати стосунки з іншими. Зрада спричиняє не лише кризу у стосунках, вона закладає глибоку недовіру до партнера в майбутньому.

Незрілі стосунки

Іноді розлучення стає наслідком «незрілих» стосунків, де обидва партнери перекладають відповідальність на іншого. Надалі необхідно розвивати навички ефективної комунікації, навчитися розбирати конфлікти й працювати над зміцненням стосунків, інакше подібний сценарій може повторитися.

Війна

Здебільшого руйнуються стосунки, які були на межі. Для таких партнерів війна стає «останньою краплею». У цій ситуації в людини може зникнути сенс життя, може з’явитися депресія. У такому разі потрібно вчитися жити для себе. Не для партнера чи дітей, як було раніше. Сприймайте це як хорошу можливість знайомства із самим собою: знайти те, що надихає, почати життя спочатку.

Як пережити розлучення:

  1. Передусім дозвольте собі відчути й прийняти втрату, яка супроводжує розлучення. Насправді більшість переживань через розлучення — це біль від втрати ілюзій та сподівань, і дуже рідко це про дійсно втрачені можливості.
  2. Проаналізуйте ваш невдалий шлюб. Аналіз причин допоможе вам створити «психологічний ґрунт» для відновлення і самопізнання. Визначте ваші помилки й моменти, в яких ви зробили хибне рішення. Допоможіть собі спеціальною літературою, курсами або зверніться за професійною консультацією. 
  3. Переконайте себе, що ваше життя триває після розлучення, і ви маєте можливість створити новий початок. Зараз все здається складним, але скоро прийде новий період — «прийняття» та «нових надій».
  4. Не соромтеся звертатися по допомогу: шукайте підтримку в родини, друзів. Якщо ви відчуваєте тривожність, маєте поганий апетит, порушення сну тощо, розгляньте можливість консультації з психологом або психоаналітиком.

Источник материала
loader