Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо
Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо

Медіапроєкт Ukrainian Witness презентував інсталяцію I’m Fine на цьогорічному фестивалі сучасного мистецтва Burning Man. У пустелі Блек-Рок штату Невада тепер розміщена робота, що має 32 метри довжини, 7 метрів висоти та понад 10 тонн ваги. Інсталяцію створили художник Олексій Сай та засновник Ukrainian Witness Віталій Дейнега.

Робота складається зі справжніх артефактів війни, зібраних на деокупованих територіях: прострілених вуличних знаків, сонячних панелей, супутникових антен, знищених знаків назв міст та розбитих парканів. 

«Робота ілюструє світові руйнівні наслідки збройної агресії російської федерації, через яку було знищено понад 2024 об’єкти культурної спадщини України, включаючи бібліотеки, театри та мистецькі освітні центри. Із них 334 об’єкти були повністю зруйновані та не підлягають відновленню. Масштаби інсталяції дозволяють відчути всю глибину людських історій, що стоять за цими знаками», — поділився медіапроєкт в Instagram.

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо - Фото 1

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо - Фото 2

Як повідомляє BBC, Олексій Сай створив інсталяцію разом з командою з 25 осіб. Спочатку упродовж місяця вони розкладали об’єкти та збирали їх у майстерні, потім — вмістили літери в три морські контейнери, щоб перевезти до США. Монтаж роботи на фестивалі тривав два з половиною дні.

«Якщо дивитись на неї здалеку — це просто красиві і яскраві, майже іграшкові, букви. Але коли підходиш до них ближче — бачиш, що обшито їх елементами поверхонь, які пошкодили російські ракети, снаряди та кулі. Люди стоять і дивляться. Іноді дуже довго. Сміливіші торкаються гострих країв. Багато хто плаче. Здається, наша ідея спрацювала і її почують тут десятки тисяч людей», — розповів Віталій Дейнега у Facebook.

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо - Фото 3

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо - Фото 4

Українська інсталяція на фестивалі Burning Man зворушила людей: що про неї відомо - Фото 5

Створення інсталяції, логістику і комунікацію підтримали іноземні донори.

Источник материала
loader