Чи можливо розлучитися дистанційно під час війни
Чи можливо розлучитися дистанційно під час війни

Чи можливо розлучитися дистанційно під час війни

Повномасштабна війна спричинила кризи в стосунках багатьох українських сімей. На жаль, значна частина пар ці кризи не подолала. До мене регулярно звертаються клієнти, які просять здійснити юридичний супровід «дистанційного розлучення», коли особиста участь одного або обох з подружжя та присутність на території України не вимагається.

Чи можливо реалізувати такий запит пари? Шукайте відповідь нижче. 

Судовий порядок

Пари, які мають спільних неповнолітніх дітей, можуть розлучитися виключно через суд. У судовому порядку також відбувається розірвання шлюбу тих пар, які хоч і не мають дітей, але не дійшли взаємної згоди про припинення свого шлюбу. 

Порядок звернення до суду і форма заяви про розірвання шлюбу залежить від того, чи є між подружжям спір щодо розлучення. Якщо спір є, один з подружжя (той, хто бажає розірвати шлюб) звертається до суду з позовною заявою. Після відкриття судом провадження у справі інший з подружжя повідомляється про наявну судову справу та подану позовну заяву, йому встановлюється строк на подання відзиву. У відзиві інший з подружжя має право викласти свою позицію щодо позовних вимог. 

Відразу зауважу, що подання відзиву є правом, а не обов’язком сторони по справі (відповідача). Якщо відзив не буде поданий і відповідач не братиме у процесі жодної участі, суд зможе ухвалити так зване «заочне рішення» про розірвання шлюбу. Заочне рішення за своєю юридичною силою не відрізняється від рішення, що ухвалюється за участі обох сторін або їхніх представників. Судове рішення після набрання ним законної сили вважається кінцевим документом, який належним чином підтверджує факт розірвання шлюбу сторін.

Якщо спору щодо подальшого співжиття між подружжям немає і розлучення є бажанням обох, пара подає до суду спільну заяву. До заяви в обов’язковому порядку додається договір про визначення місця проживання спільних дітей, їхнє утримання та участь у вихованні дітей того з подружжя, хто проживатиме окремо. Договір має бути посвідчений нотаріально. 

Не дивлячись на те, чи подається до суду позов про розірвання шлюбу, чи спільна заява подружжя, оформити розлучення через суд можна без особистої участі сторін. Єдиною умовою реалізації цього процесу є оформлення повноважень представника (адвоката) на ведення справи у суді. Оформити повноваження, тобто видати довіреність або підписати договір про надання професійної правничої допомоги можна дистанційно, направивши підписані документи  до України. Таким чином, від початку процесу і до його завершення всі необхідні дії від імені обох сторін може здійснювати уповноважений представник (представники). Якщо спору щодо розірвання шлюбу між подружжям немає, то представляти їхні інтереси перед судом може один представник, що дозволяє зменшити витрати на правничу допомогу. 

Чи можливо розлучитися дистанційно під час війни - Фото 1

Для успішної реалізації дистанційного розлучення через суд потрібно подбати про правильне оформлення всіх необхідних документів. Допомогти з цим та роз’яснити особливості розірвання шлюбу в кожному конкретному випадку зможе адвокат, який спеціалізується на питаннях сімейного права. 

У наступній публікації я розповім про порядок розлучення через РАЦС — це актуально  для пар, які не мають дітей. 

Источник материала
loader