У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко
У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко

У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко

В Амстердамі відкрилася виставка, присвячена художниці Поліні Райко з міста Олешки Херсонської області, будинок якої було затоплено внаслідок підриву Каховської ГЕС російськими окупантами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі.

«Ця виставка вперше демонструється за кордоном, і я дуже щаслива, що це відбувається саме тут, в Нідерландах, адже Нідерланди дуже залучені до опікування Херсонським регіоном, де знаходиться будинок, розписаний Поліною Райко в місті Олешки. Судячи із фото, які були зроблені одразу після того, як зійшла велика вода, розписи знищені на 90%. Територія ця досі перебуває під окупацією, і ми не знаємо навіть, чи залишилось там хоч щось. Для нас, для українців, дуже важливо зараз зберігати пам'ять про це унікальне явище, про нашу культурну спадщину. Вона буде жити, поки ми будемо це пам'ятати, і ми маємо це зберегти для прийдешніх поколінь, а також поділитися цим зі світом», – сказала в ексклюзивному коментарі Укрінформу кураторка та організаторка виставки в Нідерландах, директорка українського нідерландського культурного центру «Каштан» Маріанна Джулай.

Вона також розповіла, що на виставці представлено фотографії з унікального будинку-музею, фільми про художницю, книга, історії з її життя та творчості.

«Представлені фотографії з будинку, який було затоплено. Також, що дуже унікально, що вперше проводиться віртуальна подорож будинком з розписами. Можна, одягнувши спеціальні окуляри, пройтися по вулицях Олешків, по будинку Поліни Райко. Все було зафіксовано до того, як сталася трагедія, і це було створено і надано для цієї виставки фондом імені Поліни Райко», – каже Джулай.

У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко / Фото: Ірина Драбок і Валерія Манзовітова, Укрінформ
У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 1У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 2У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 3У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 4У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 5У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 6У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 7У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 8У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 9У Нідерландах відкрилася виставка, присвячена українській художниці Поліні Райко - Фото 10

Своєю чергою посол України в Нідерландах Олександр Карасевич під час церемонії відкриття виставки підкреслив, що дуже важливо берегти й захищати українську культуру.

«Насамперед це мистецтво, яке розповідає історію, а також це творчість та спадщина визначної художниці. Дуже важливо, щоб про неї дізналися і запам'ятали якнайбільше людей, якнайбільше країн. І ми справді це цінуємо. На жаль, більшість її робіт було втрачено через російську агресію. Руйнування Каховської ГЕС спричинило масштабну екологічну катастрофу, змусивши тисячі людей залишити свої будинки та призвівши до втрати багатьох культурних пам'яток у Херсонській області. Серед них був будинок-музей Поліни Райко в Олешках. Подібні виставки мають важливе значення, оскільки вони нагадують нам про те, що наша культурна спадщина крихка і її необхідно захищати. Станом на серпень цього року близько 1100 об'єктів культурної спадщини в Україні було пошкоджено чи знищено агресором, який хоче стерти нашу ідентичність та підірвати нашу культуру. Ми тісно співпрацюємо з міжнародними партнерами, щоб максимально захистити наші історичні та культурні пам'ятки. І ми вдячні Нідерландам за їхню підтримку у цих зусиллях», – сказав посол.

Варто зазначити, що виставка проходила у центрі «Добродій», який було відкрито після повномасштабного вторгнення Росії для українців. Центр створила Тата Помуран – українка родом з Херсона, яка вже багато років проживає в Нідерландах.

«По-перше, це дуже близько до серця, адже насправді мій дім в Херсоні. Емоції переповнюють. Я дуже хочу, щоб ця виставка облетіла світ. Я вважаю, що саме через мистецтво можна донести всю красу, всю щирість нашого народу, щоб дійсно люди більше про нас знали, більше пізнавали й, звісно, більше підтримували», – зазначила Помуран.

Також дуже символічно на відкритті виставки можна було побачити кавуни, які нагадували за формою кавуни з Херсонщини, а також соняшники.

Як повідомлялося, цей проєкт є продовженням виставки-документа «Поліна Райко. Зникоме», що проходила 10–27 серпня 2023 року в Національному Центрі «Українській Дім» в Києві.

Поліна Райко – художниця, знакова представниця наївного мистецтва, чиї малюнки стоять поряд з роботами Марії Примаченко та Катерини Білокур.

Нагадаємо, будинок художниці українського наїву Поліни Райко було затоплено на окупованій території Херсонщини в Олешках у результаті підриву росіянами Каховської ГЕС у червні 2023 року.



Источник материала
loader