«Як українці українською заговорили»: де можна подивитися документальний фільм «Суспільного»
«Як українці українською заговорили»: де можна подивитися документальний фільм «Суспільного»

«Як українці українською заговорили»: де можна подивитися документальний фільм «Суспільного»

Телеканал «Суспільне Культура» представив важливий документальний фільм під назвою «Як українці українською заговорили», що цікаво розповідає історію української мови від її зародження до сьогодення.

Стрічка «Як українці українською заговорили» режисера Володимира Бакума — просвітницький документальний фільм, що легко, фактажно, іронічно та з прикладами розповідає про історію української мови, про її зародження, розвиток, занепад, гоніння та розквіт, який вона переживає зараз у часи повномасштабної війни з росією, що намагається знищити усе українське.

В різні часи її називали по-різному: давньоруська, руська, староукраїнська, жива мова. У цьому фільмі ви вперше почуєте, як українська мова звучала в періоди створення, розвитку, розподілу, запеклих воєн та тотальних заборон й дізнаєтеся, як вона формувалась, змінювалась, наповнювалась запозиченими словами й утворювала власні неологізми.

«Як українці українською заговорили»: де можна подивитися документальний фільм «Суспільного» - Фото 1

Фільм, де історію української мови влучно й з гумором розповідає глядачам знаменитий актор театру та кіно Олексій Гнатковський, відомий за роллю Івана Довбуша у стрічці «Довбуш», поділений на п’ять історично важливих періодів: Русь, Велике Князівство Литовське, Гетьманщина, Російська імперія, радянщина. Кожна доба «говорила» своєю мовою, і тут ви вперше почуєте, як саме вона звучала в різні віки.

Стрічка «Як українці українською заговорили» йде всього 55 хвилин, і ви вже можете подивитися її на офіційному каналі «Суспільне Культура» на Youtube.

Источник материала
loader