Що потрібно знати про нову добавку для здоров'я і довголіття С15: колонка біохакерки
Що потрібно знати про нову добавку для здоров'я і довголіття С15: колонка біохакерки

Що потрібно знати про нову добавку для здоров'я і довголіття С15: колонка біохакерки

Наукова журналістка та авторка каналу «Про біохакінг з мемасами» Олена Ісламкіна ексклюзивно для ELLE.UA розповідає про нову добавку, про яку скоро говоритимуть усі.

Ви напевно чули про «блакитні зони» — точки на планеті, де люди живуть до 100 і більше років, до того ж справді живуть — повноцінно, яскраво й активно навіть у дуже похилому віці. Учені всього світу намагаються пояснити цей феномен.

І ось ще одне припущення — у раціоні довгожителів достатня кількість C15 — незамінної жирної амінокислоти, яка є в кожній клітині нашого тіла.

Що потрібно знати про нову добавку для здоров'я і довголіття С15: колонка біохакерки - Фото 1

Мені вдалося дізнатися про С15 з перших вуст — на «Біохакерській конференції Дейва Еспрі» я поговорила з дослідницею, яка відкрила цю жирну кислоту. Стефані Венн-Вотсон — науковиця в галузі громадської охорони здоров`я, володарка 40 патентів і понад 70 рецензованих наукових публікацій, а ще — епідеміолог у галузі ветеринарії. І за те, що в нашому арсеналі здоров`я і довголіття з`явився новий інструмент, ми завдячуємо тому, що Стефані працювала з дельфінами похилого віку Армії США. Але про це далі.

Що таке С15 і чим вона відрізняється від омега-3

Існують незамінні амінокислоти та жирні кислоти, простіше кажучи, білки та жири, які наш організм сам не може синтезувати, але без них нормальна робота організму неможлива.

До незамінних жирних кислот відносяться омега-6 і омега-3  — ми повинні отримувати їх в адекватній кількості з їжі. Омеги-6 зазвичай у сучасному раціоні більше, ніж потрібно. Ми отримуємо її із зернових продуктів і рослинних олій. А ось критично важливої омега-3 ми зазвичай недоотримуємо. Її основне джерело  — жирна риба, але не аби яка, а дика. У фермерській, на жаль, важливої речовини буде недостатньо.

Омега-3 й омега-6 були відкриті майже 100 років тому, 1929 року, і весь цей час вважалося, що тема жирних кислот закрита. Аж поки у 2020 Стефані не відкрила C15 та її роль у здоров`ї та довголітті. С15 може синтезуватися нашим тілом, але часто недостатньо, для всіх необхідних функцій. Тому ми повинні отримувати основну частину з їжі.

Для чого потрібна С15?

Дослідження на тему цієї жирної кислоти активно ведуться, і поки ми знаємо, що С15:

  1. Найімовірніше, може позитивно впливати на метаболічне здоров`я, і брати участь у регуляції рівня холестерину  — а це здоров`я серця і судин.
  2. Може мати нейропротекторні ефекти: можливо, сприяє здоров`ю і функції мозку.
  3. Судячи з дельфінів, достатня кількість C15  — маркер довголіття.

Головне, що потрібно розуміти: як і омега-3, С15 бере участь в утворенні клітинної мембрани та підтримці її функцій, тобто ці жирні кислоти потрібні кожній клітині нашого тіла. При цьому, омега-3  — поліненасичена жирна кислота, а С15  — насичена. Це означає, що С15 більш стійка до зовнішніх впливів і, мабуть, надає клітині стійкість і стабільність, тим самим сповільнюючи старіння.

Що потрібно знати про нову добавку для здоров'я і довголіття С15: колонка біохакерки - Фото 2

Як зрозуміти, що у вас дефіцит С15

Симптоми дефіциту С15 неспецифічні  — це проблеми зі сном і хронічна втома. У США з`явився аналіз крові на C15, але коли він добереться до інших країн, поки що не відомо.

Діти отримують C15 з молоком матері. Ті, хто були на грудному вигодовуванні недовго або були на суміші, ймовірно, з дитинства в дефіциті. Утім, якщо мама-годувальниця сама страждала від нестачі цієї жирної кислоти, то і в молоці цих жирів було небагато. Крім того, раціон сучасних людей містить недостатньо С15.

Загалом, найпростіший спосіб визначити дефіцит  — зробити це «зворотним числом». Тобто, якщо ви почнете включати в раціон більше продуктів із цією жирною кислотою, приймати добавку, і раптом помітите якісні зміни, то, ймовірно, у вас є/був дефіцит.

Які продукти містять С15 і до чого тут дельфіни

Стефані Венн-Вотсон працювала з дельфінами, які вийшли на пенсію з морської піхоти США. У цих розумних великих ссавців досить багато спільного з людьми, зокрема, ми можемо співвіднести наші механізми старіння. У Стефані була можливість порівняти аналізи крові двох груп дельфінів. Одні проводили пенсію в Каліфорнії, інші у Флориді. Виявилося, що флоридські дельфіни міцніші та здоровіші, бо в їхньому раціоні більше риби, що містить С15.

С15 міститься в рибі, такій як сом сурубі, пескандо, траїра і тукунарес. Чули про таку? Ось я теж ні. Мабуть, її всю з`їдають американські «морські котики»  — дельфіни.

Простіше має бути з молочними продуктами. Але теж відносно. Найбільше С15 буде в молочних продуктах від тварин лугового випасу, оптимально — від овець або кіз, бажано, високогірних. В одній із «блакитних зон», на Сардинії, люди налягають на пекоріно і живуть до 100 років. Загалом, якщо ви маєте прямий доступ до Карпатських сирів, з`їжте там за себе і за мене.

Усім іншим доведеться компенсувати дефіцит за допомогою добавки, а вже потім — налягати на карпатські сири.

Що потрібно знати про нову добавку для здоров'я і довголіття С15: колонка біохакерки - Фото 3

Чи можна замінити С15 омега-3 жирними кислотами?

C15 належить до незамінних жирних кислот. Як і омега-3 і навіть омега-6. Усі вони мають надходити з їжею. Навіть омега-6, що має погану репутацію, прозапалітальна (тобто така, що спричиняє запалення) жирна кислота потрібна нашому тілу. Адже запалення — частина критично важливої захисної системи організму. Питання в пропорціях.

Чи є у С15 протипоказання

С15 вважається безпечною добавкою. Але головна на сьогоднішній день проблема з цією жирною кислотою  — коротка історія вивчення, до того ж дослідження в багатьох випадках зроблені у співпраці з компанією Стефані Венн-Вотсон, яка випустила на ринок добавку Fatty15.

Якщо говорити про натуральні джерела, то у жирних молочних продуктів, багатих на С15, є свої за і проти. Деякі з них містять лактозу, молочний цукор, який, навіть якщо у вас немає лактазної недостатності, нікому не корисний. Казеїн, основний білок молочки, теж не всіма переноситься добре.

Залишається вершкове масло. Ось до нього, мабуть, немає питань. Всупереч поширеній хибній думці, його вживання не призводить до проблем із серцем і судинами.

Крім С15, хороше вершкове масло містить вітаміни A, D, E і К2, бутират, який підтримує здоров`я кишківника і підтримувати здоров`я шлунково-кишкового тракту, і кон`юговану лінолеву кислоту, яка  — о диво! — допомагає худнути.

Схуднення, здоров`я, довголіття з вершковим смаком — що може бути прекраснішим?


Источник материала
loader