Два американські туристи вперше в історії людства вийшли у відкритий космос
Два американські туристи вперше в історії людства вийшли у відкритий космос

Два американські туристи вперше в історії людства вийшли у відкритий космос

У четвер, 12 вересня, відбулася історична подія у галузі космонавтики – цивільні особи вперше здійснили вихід за межі космічного корабля. Пряму трансляцію на YouTube провела компанія SpaceX.

Подія сталася в рамках місії SpaceX Polaris Dawn. На борту Crew Dragon знаходиться четверо людей, для трьох з яких це перший політ. Крім космічних туристів Айзекмана та Джілліс, до складу екіпажу корабля увійшли відставний підполковник ВПС США пілот Скотт "Кідд" Потіт та медик SpaceX Анна Менон.

Polaris Dawn - перша з трьох запланованих місій у програмі Polaris, яку фінансує голова компанії Shift4 Payments Джаред Айзекман. Спочатку політ планувався ще у грудні 2021 року, але через затримки під час розробки проекту він неодноразово відкладався.

Відкриття люків відбулося о 13:12 за київським часом. Перед цим екіпаж перевірив герметичність скафандрів, оскільки Crew Dragon не має перехідного відсіку перед люком, що відкривається у космос.

Першим борт корабля залишив мільярдер Джаред Айзекман, а пізніше до нього приєдналася інженер SpaceX Сара Джілліс. На висоті понад 700 км від Землі (це майже вдвічі вище за орбіту МКС) вони протестували нові скафандри з проекційними дисплеями.

Два американські туристи вперше в історії людства вийшли у відкритий космос - Фото 1

Космотуристи проведуть на орбіті кілька днів, займаючись різними експериментами, зокрема. вивченням впливу космічної радіації на організм, після чого наводяться біля узбережжя Флориди 15 вересня.

Шестиденна місія Polaris Dawn стартувала два дні тому і напередодні побила ще один рекорд - піднялася на найвищу навколоземну орбіту за всю історію польотів, що пілотуються, понад 1400 км.

Далі від Землі вилітали лише астронавти місячних місій «Аполлон». Найвідоміший із них — Ніл Армстронг, першим ступивши на Місяць 55 років тому, промовив легендарну фразу: «Маленький крок для людини, гігантський стрибок для людства». Тими ж словами описав астронавт НАСА Майк Хопкінс, якого сталося сьогодні, якого SpaceX закликала коментувати пряму трансляцію.

Источник материала
loader