Індпошиття — новий чорний: як Polozova Studio розвиває культуру bespoke в Україні
Індпошиття — новий чорний: як Polozova Studio розвиває культуру bespoke в Україні

Індпошиття — новий чорний: як Polozova Studio розвиває культуру bespoke в Україні

Що таке індивідуальне пошиття — данина моді, привіт з минулого чи утилітарний прийом? Розбирає Світлана Полозова, засновниця дизайн-студії Polozova Studio

Раніше індпошиття було нормою: кожен мав свого кравця, який готував тобі весь одяг — від комплектів на щодень до весільного вбрання. Це було дуже зручно, бо спеціаліст досконало розумів фігуру замовника, його вподобання, тож творчі тандеми «кравець-клієнт» могли тривати десятиріччями, як от в Європі. Історія тамтешніх ательє часто нараховує кілька поколінь. І повага до ремесла на зовсім іншому рівні: замовник готовий чекати на вироби місяцями, а коштує такий одяг в 3-5 разів дорожче, ніж в магазинах. 

Я мріяла відкрити власне ательє ще з дитинства. Ми з мамою часто шили щось разом із залишків тканин за журналом «Burda». Результат мені дуже подобався — такий одяг гарно сидів та виглядав значно цікавішим, ніж у моїх однолітків. 

Індпошиття — новий чорний: як Polozova Studio розвиває культуру bespoke в Україні - Фото 1

Минали роки: я працювала на основній роботі, а вечорами продовжувала шити для подруг. Вони й надихнули мене ризикнути та відкрити щось своє. Так почалась історія Polozova Studio, яка триває вже 10 років.  

Індпошиття — дуже складний бізнес: важко конкурувати з сотнями брендів, які пропонують вже готовий одяг. Але ми обрали своєю місією розвиток культури bespoke в Україні, бо самі є прихильниками slow fashion та унікальності в гардеробі. 

Мене непокоять величезні надлишки магазинного одягу, які потім розпродують на сейлах. Люди часто викидають його, так ні разу й не одягнувши. В індивідуальному ж пошитті така історія неможлива. Коли шиєш одяг для себе, то завжди обираєш саме те, що тобі потрібно. 

Наша студія активно співпрацює зі стилістами — я сама палка прихильниця їхніх послуг. Разом ми пропрацьовуємо мій гардероб, складаємо капсули, переглядаємо неактуальне і складаємо список речей, які треба дошити — це до 5 одиниць на сезон. В результаті в мене просто немає зайвого одягу, який я не знаю, з чим носити — це разюча економія часу та грошей. 

Ще однією причиною любові до індпошиття став мій маленький розмір: готовий одяг просто не сідав — доводилось все перешивати, вкорочувати або ж йти на компроміс та обирати той фасон чи колір, які були не зовсім до смаку. Тому персональне створення одягу стало ідеальним варіантом для мене — як і для сотень наших клієнтів згодом.

Мрію, щоб кожен міг відчути на собі переваги індивідуального пошиття. Це кардинально змінює рівень життя та самосвідомості.

Індпошиття — новий чорний: як Polozova Studio розвиває культуру bespoke в Україні - Фото 2

Источник материала
loader