Огляд та тестування вигнутого ігрового 49″ DQHD-монітора MSI MPG 491CQP QD-OLED
Огляд та тестування вигнутого ігрового 49″ DQHD-монітора MSI MPG 491CQP QD-OLED

Огляд та тестування вигнутого ігрового 49″ DQHD-монітора MSI MPG 491CQP QD-OLED

Напочатку масового використання OLED-технології пристрої з такими екранами коштували дорого, мали невеликий розмір, а час повнофункціональної роботи матриць в них був занадто коротким.

Саме малий термін їх функціонування обмежував можливість органічним світлодіодам отримати шлях до великих телевізорів та моніторів.

І якщо для телефонів OLED-екран мав хоч якийсь сенс, бо моральний стан таких продуктів не перевищує 2–3 роки, то для моніторів це було занадто мало, та ще й за таку шалену ціну — навряд чи хтось із користувачів через два роки захотів би бачити зміну кольорів та спотворення зображення на екрані.

Звісно, технології на місці не стоять, вони розвиваються, а з ними відповідно падає вартість виробництва й тепер органічні світлодіоди стали невіддільною частиною продуктів високого рівня — монітори з OLED мають точну передачу кольорів, соковиту картинку, найбільшу контрастність та максимальну швидкість перемикання пікселів, що оцінять заможні геймери.

Для збільшення терміну слугування таких пристроїв виробники впроваджують технології захисту матриць від вигорання, що дало їм змогу запропонувати споживачам гарантію на пристрої до 3 років.

І все це за ціною топових колись моніторів на IPS, які тепер перейшли до рівня доступних продуктів.

Можливо, у найближчому майбутньому, так само OLED поступиться місцем прогресивним рішенням, стане простішим та доступнішим, але поки що цього не сталося й вендори пропонують пристрої з органічними світлодіодами для вибагливих користувачів, а це максимальна функціональність за відповідні кошти.

І розміри таких моніторів можуть на порядки перевищувати габарити перших телефонів з OLED-екранами.

Наприклад, як модель MPG 491CQP QD-OLED від компанії MSI.

MSI MPG 491CQP QD-OLED.

Це найбільший монітор, який в нас тільки був — його діагональ сягає 49 дюймів, а роздільна здатність дорівнює 5120x1440 точок (або DQHD)! Крім того, він має вигнуту форму з радіусом заокруглення 1800R, тож для комфортного його використання слід сідати якомога далі від нього, а грати в різні шутери чи танкові та подібні симулятори.

І до ігор якраз стане у пригоді час реакції матриці у 0,03 мс, частота оновлення екрана у 144 Гц та підтримка технології синхронізації Adaptive-Sync, що зменшить змазування та розриви картинки в динамічних сценах.

Звісно, це не новомодні 240–360 Гц, але для такої роздільної здатності навіть наявні значення є дуже непоганим показником, тим паче, що не кожна відеокарта зможе їх забезпечити.

До речі, крім інтерфейсу Display.

Port 1.4a монітор підтримує HDMI 2.1, який без проблем забезпечить великій потік даних при такій частоті оновлення.

Матриця тут останнього покоління QD-OLED з покращеним розташуванням субпікселів, що гарно впливає на чіткість зображення, особливо тексту — старі монітори з органічними світлодіодами з цим мали деякі проблеми.

Передача кольорів теж на висоті й заявлено 146%, 98% та 99% для sRGB, Adobe RGB та DCI-P3 відповідно, отже можна сідати та працювати з графічним та відео контентом без проблем, якщо не завадить вигнута форма.

Що цікаво, монітор вже гарно налаштований «з коробки», тож ніяких маніпуляцій для його комфортного використання не потрібно, лише якщо тільки для точної передачі кольору на професійному рівні.

Є новомодна функція KVM, альтернативний режим порту USB-C та можливість заряджання мобільних пристроїв до 90 Вт, але вбудовані динаміки відсутні й комусь це може не сподобатися.

Ну й звісно, він величезний, у ширину сягає більше метра, а вага дорівнює більш як 10 кг, тож для нього потрібен відповідний стіл.

MPG 491CQP QD-OLED.

Співвідношення сторін.

Радіус заокруглення екрана.

Роздільна здатність екрана.

5120x1440 (DQHD).

Тип матриці.

Розмір пікселя, мм.

Покриття матриці.

Тип підсвітки.

Час реакції матриці, мс.

0,03 (GTG).

Частота оновлення, Гц.

Максимальна яскравість, кд/м².

Статична контрастність.

Підтримка HDR.

VESA DisplayHDR True Black 400.

Кількість відображуваних кольорів, млрд.

1,07 (10 bit).

Охоплення кольорового простору sRGB / Adobe RGB / DCI-P3, %.

146 / 98 / 99.

Максимальні кути огляду (вертикальні/горизонтальні).

178 / 178.

1x Display.

Port 1.4a (5120x1440@144 Гц), 2x HDMI 2.1 (5120x1440@144 Гц), 1x USB Type-C (DP, 5120x1440@144 Гц, PD 90W).

Додаткові роз’ємі.

1x 3,5-мм вихід на навушники.

2x USB 2.0 Type-A.

Вбудовані динаміки, Вт.

Можливість регулювання екрана.

Кут нахилу –5°/+20°, поворот –30°/+30°, зміна висоти 0–100 мм.

Кріплення VESA, мм.

100 x 100.

Енергоспоживання, Вт.

Розміри (з урахуванням підставки), мм.

1195 x 410 x 328.

Вага (з урахуванням підставки), мм.

Підтримка VESA Adaptive-Sync, роз’єм замку Kensington, функція KVM.

Середня вартість, грн.

49 999.

Комплект постачання.

Монітор постачається в дуже великій довгастій коробці з колірною поліграфією, на якій зображено пристрій та вказані його особливості на головні характеристики.

Пакування велике, тож переносити придбаний монітор краще у двох, на щастя для цього є ручки по боках.

В комплекті є документація, набір кріплення для кронштейна, мережевий, USB та HDMI кабелі, розібрана стійка.

Основа стійки на вигляд дуже тонка й не віриться, що вона зможе втримати монітор, але проблем з цим жодних немає, після збирання вона доволі монолітна та жорстка.

Зовнішній вигляд.

Дизайн монітора сучасний «безрамковий» й спереду він виглядає так само як й більшість продуктів на ринку за виключенням того, що він довгастий.

Тут немає чим дивуватися, бо вже давно нічого нового виробники запропонувати не можуть, лише трошки експериментують з нижньою частиною рамки та й все.

Звісно, рамки в моніторах поки що нікуди не ділися, бо сучасні технології не дозволяють повністю відмовитися від них.

В нашому випадку рамка має зверху товщину в 9 мм, по боках — 10 мм, та 22 мм знизу, причому там можна побачити пластикову накладку.

Крім того, пристрій має захисні технології від вигорання матриці, одна з яких постійно переміщує картинку в межах декількох пікселів, тож крім рамки є ще вільне місце на робочому полі.

Спочатку незвично від функціонування такої технології, але згодом її вже не помічаєш.

Матриця поміщена в пластиковий кожух, а не в металевий, як в сучасних OLED-моделях MSI меншої діагоналі, але на відміну від старіших пристроїв він доволі тонкий.

Індикатор активності монітора розміщено знизу посередині, як й у всіх сучасних продуктах серії MPG з матрицею на органічних світлодіодах.

При роботі він світиться білим кольором, тоді як у режимі очікування він стає помаранчевим та постійно блимає, але його малопомітно й він не відвертає уваги.

Задня частина вже має хоч якісь відмінності від інших пристроїв на ринку, але дуже нагадує панель в моделі MPG 341CQPX QD-OLED.

Тут ми бачимо додатковий глянцевий кожух з матовими діагональними лініями з правої сторони та драконом з лівого боку.

В ньому знаходяться блоки керування та живлення, для їх вентиляції передбачено отвори зверху та знизу, через які проходить повітря.

Звичного для таких моніторів активного охолодження немає, але виробник заявляє про використання спеціально розробленого радіатора та графенової плівки, завдяки яким й вдалося відмовитися від вентилятора.

Стандартне місце для органів керування в сучасній серії MPG з OLED використане й тут, а саме знизу на задній стороні монітора.

Там по центру знаходиться кнопка-джойстик для керування меню й клавіші вимкнення та швидкого виклику фірмового застосунку Gaming Intelligence, якщо він, звісно, встановлений на ПК, пристрій під’єднано через кабель USB.

Місце доволі зручне для використання й краще, ніж коли кнопки розміщені справа від користувача.

Проріз для замку Kensington можна знайти зліва, вдома він навряд чи знадобиться, а ось на вітрині буде в самий раз.

Також зліва від користувача знизу під кожухом блока керування розташовані всі інтерфейсні роз’єми.

Там є два HDMI 2.1, один Display.

Port 1.4a, USB Type-C з можливістю передавання відеосигналу на монітор та підтримкою заряджання мобільних пристроїв, USB-xaб та 3,5-мм роз’єм для навушників.

А ось з правої сторони під’єднується мережевий кабель живлення.

Стійка складається з двох частин та після збирання має монолітну конструкцію.

Ніжка масивна, вона металева з пластиковими накладками й має отвір для прокладання кабелів.

При цьому основа тонка й струнка, наче по стилю ніяк не підходить до ніжки, але після збирання все виглядає гармонійно.

Конструкція доволі жорстка й надійно утримує монітор на поверхні.

За необхідністю замість неї можливо використати кронштейн з кріпленням VESA100.

Також в стійці є функція повороту на –30/+30 градусів, тож монітор не доведеться крутити на столі, якщо його потрібно буде повернути в той чи інший бік.

Доволі часто в дешевих пристроях такої можливості немає й навіть 24″ модель не завжди зручно повертати, що вже казати про такого гіганта, як в нас на тестуванні.

Екран може змінювати висоту в межах 100 мм, чого буде достатньо для налаштування під себе.

Кут нахилу змінюється в стандартних межах, а саме –5/+20 градусів.

Источник материала
loader