Садибі Барбана надали статус культурної спадщини
Садибі Барбана надали статус культурної спадщини

Садибі Барбана надали статус культурної спадщини

Садиба Барбана на вулиці Обсерваторній у Києві отримала статус щойно виявленого обʼєкта культурної спадщини столиці. Департамент охорони культурної спадщини КМДА ухвалив наказ 13 вересня.

До 23 вересня власник будівлі отримає повідомлення про внесення садиби до переліку об’єктів культурної спадщини. Після цього він повинен буде укласти охоронний договір.

Упродовж 20 днів після ухвалення наказу інспектори мають періодично перевіряти стан будівлі.


ГО «Мапа Реновації» подала пакет документації на присвоєння Садибі Барбана охоронного статусу ще у жовтні минулого року. У КМДА, зокрема, вимагали довести, що постаті, які гостювали у садибі, не підпадають під дію закону про декомунізацю. Інститут національної пам’яті підтвердив, що «відсутні будь-які підстави для звинувачення американського письменника Джона Стейнбека у нехтуванні долями загублених українців та української культури».

Значну частину одноповерхового будинку, зведеного 1895 року, фірма «Інформаційна група „Агентство столичних повідомлень“» знесла у 2021 році. Питання розглядалося навіть на Раді національної безпеки.

Влітку 2024 року забудовник показав громаді компромісний проєкт забудови на місці садиби. У ньому пропонується перетворити історичний фасад на елемент декору.

  • #Садиба Барбана

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Источник материала
loader