«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових
«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових

«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових

«Я йшов на війну добровольцем з думкою про те, що якщо зі мною щось трапиться, то моя держава попіклується про моїх дітей».

Це уривок із розмови психологині Анастасії Ільчук з її товаришем, який нині служить у Силах Оборони. 

З відкритих джерел відомо, що протягом повномасштабного вторгнення сиротами залишилися понад 10 тисяч дітей. Однак благодійні фонди вважають цю цифру вкрай заниженою. Ініціатива «Діти Героїв» вже отримала понад 9 тисяч звернень про допомогу різного типу для дітей, які втратили одного або обох батьків за час повномасштабної війни в Україні.

«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових - Фото 1

«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових - Фото 2

Діти полеглих Героїв разом зі своїми родинами потребують особливої уваги, адже темп життя й відповідальність часто не дають їм до кінця прожити горе й зрозуміти, як жити далі. Вони вчаться по-новому взаємодіяти не лише зі світом, але часто й одне з одним. Сироти відчувають агресію, біль, ізоляцію, що іноді призводить до депресивних епізодів у матерів — вони можуть не дивитися дітям в очі, уникати розмов та закриватися в собі.

«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових - Фото 3

Одним із проєктів, який допомагає мамам та їхнім дітям емоційно відновлюватися після смерті батька, є благодійна ініціатива «Збережи дитинство». Це безкоштовний дитячий табір, який відбувся на початку вересня в італійському місті Сільві. 100 дітей, серед яких і пацієнти «Охматдиту», змогли відпочити в безпечному просторі без повітряних тривог, вибухів та емоційного тиску. Вони купалися в морі, говорили з психологом, дивилися кіно під нічним небом, робили зарядку, співали з артисткою Настею Балог. Поки діти спілкувалися з однолітками, мами мали час прожити своє горе та знайти сили рухатися далі.

«Збережи дитинство»: благодійна ініціатива, що турбується про дітей полеглих військових - Фото 4

Наступний благодійний табір запланований на перший квартал 2025 року. Проте мами з дітьми також можуть отримати безкоштовну допомогу: від необхідних речей чи менторства для дитини до психологічної та юридичної підтримки. Більше про можливості — за посиланням.

Источник материала
loader