Місто мрій та амбіцій: 5 фільмів про Нью-Йорк
Місто мрій та амбіцій: 5 фільмів про Нью-Йорк

Місто мрій та амбіцій: 5 фільмів про Нью-Йорк

Нью-Йорк — одна з найпопулярніших локацій, де розгортається дія фільмів та серіалів. Вулицями міста ходить Річард Гір в «Осені в Нью-Йорку» та поспішає Керрі Бредшоу в «І просто так…». 

Зовсім скоро матиме премʼєру ще одна версія Нью-Йорку — з 26 вересня в українських кінотеатрах показуватимуть фільм Френсіса Форда Копполи «Мегалополіс».

Місто мрій та амбіцій: 5 фільмів про Нью-Йорк - Фото 1

Місто мрій та амбіцій: 5 фільмів про Нью-Йорк - Фото 2

Ми розповідаємо детальніше про кінострічку, а також пропонуємо інші авторські погляди на місто від відомих режисерів.

Нью-Йорк антиутопічний: «Мегалополіс» 

Режисер: Френсіс Форд Коппола

«Римський епос, що розгортається в сучасній Америці» — так каже Коппола про свій новий фільм. 

Це проєкт всього життя для 85-річного режисера. Розробляти сценарій «Мегалополісу» він почав ще 1983 року — і відтоді переписував його понад 300 разів, додаючи ідеї різних мислителів, що його надихали: від Германа Гессе до Френсіса Фукуями. Щоб нарешті втілити ідею у життя, режисер інвестував у фільм $120 млн, які отримав від продажу кількох своїх виноградників та виноробень.

Місто мрій та амбіцій: 5 фільмів про Нью-Йорк - Фото 3

Події фільму розгортаються у місті Новий Рим, де живе Цезар Катіліна — геніальний архітектор та митець, який вміє зупиняти час та бачити крізь виміри. Новий Рим занепадає, потерпає від беззаконня, свавілля та корупції, і Цезар мріє створити Мегалополіс на його руїнах. Проте планам Катіліни щодо перебудови міста і суспільства протистоять Цицерон, колишня коханка Воу Платінум та амбітний родич Клавдій Красс.

Нью-Йорк невротичний: «Мангеттен» 

Режисер: Вуді Аллен

«Мангеттен» сповнений улюблених тем Вуді Аллена: невротичних переживань чоловіка середнього віку, заплутаного кохання, літератури, джазу і, звісно, — Нью-Йорку. Фільм розповідає про життя 42-річного Ісаака Девіса, двічі розлученого єврея, автора гумористичних ТБ-шоу, який мріє про кар’єру видатного  американського письменника.

У фільмі звучать мелодії Джорджа Гершвіна у виконанні Нью-Йоркського філармонічного оркестру. Стрічка отримала безліч престижних нагород, а 2001 року Бібліотека Конгресу США обрала її для зберігання в Національному реєстрі фільмів як «культурно, історично та естетично значущу».

Нью-Йорк буремний: «Великий Ґетсбі» 

Режисер: Баз Лурман

У «Великому Гетсбі» не почути автентичного нью-йоркського джазу. Однак Баз Лурман створив сучасну музику з настроєм 1920-х років, прагнучи зробити історію цікавою для нового покоління.

Для екранізації знаменитого однойменного роману Френсіса Скотта Фіцджеральда режисер зібрав зірковий каст з Леонардо ДіКапріо у головній ролі. Фільм відзначили двома «Оскарами» – за найкращу роботу художника-постановника і костюми.

Нью-Йорк різдвяний: «Сам удома 2» 

Режисер: Кріс Коламбус

Відому різдвяну історію «Сам удома 2» знімали переважно в Чикаго. Проте дія фільму відбвається в Нью-Йорку та містить місцеві локації — зокрема, башти-близнюки Всесвітнього торгового центру чи готель The Plaza, де за сюжетом зупинився Кевін.

Нью-Йорк пристрасний: «Вестсайдська історія» 

Режисер: Стівен Спілберг

«Вестсайдська історія» — це сучасна інтерпретація «Ромео і Джульєтти», в якій ворогують дві нью-йоркські молодіжні вуличні банди: «Ракети» та «Акули». Мюзикл уперше екранізували 1961 року — тоді фільм зібрав 10 «Оскарів».

2021 року вийшла оновлена версія «Вестсайдської історії» від Стівена Спілберга. Він присвятив роботу батькові Арнольду, який пішов з життя у віці 103 років, коли режисер працював над кінострічкою.

Источник материала
loader