В Одесі таки демонтують пам’ятник Пушкіну в центрі міста
В Одесі таки демонтують пам’ятник Пушкіну в центрі міста

В Одесі таки демонтують пам’ятник Пушкіну в центрі міста

Після тривалих вимог одеської громади, місцева влада вирішила демонтувати пам’ятник російському поету Олександру Пушкіну.

Як повідомив очільник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер в інтерв’ю на YouTube-каналі «Міста сили», рішення про знесення пам’ятника вже ухвалене, а необхідні документи підписані та розіслані до всіх відповідних структур.

Цей пам’ятник було відкрито 16 квітня 1889 року о 12-й годині на Приморському бульварі. Пам’ятник являє собою бюст на високому гранітному постаменті. Під бюстом зображена ліра, поруч з якою діагонально розташоване перо та п’ятикутна зірка, що спрямована вниз.

Це символізувало зв’язок поета з альманахом «Полярна Зірка». Спочатку планувалося, що зірка буде виконана з кришталю та підсвічуватиметься електрикою, проте цей задум так і не було реалізовано. Пушкін провів в Одесі 9 місяців.

Після початку повномасштабного вторгнення Росії, жителі Одеси наполягали на демонтажі пам’ятника, вважаючи його символом російської імперської спадщини.

Мер міста Геннадій Труханов неодноразово виступав проти демонтажу. Він аргументував це тим, що пам’ятники Пушкіну та інші культурні постаті є важливою частиною історії міста та світової культури. За його словами, знесення таких монументів означає ігнорування історії Одеси. А також підкреслював, що пам’ятник внесений до списку ЮНЕСКО.

Проте у 2023 році Кабінет Міністрів України ухвалив рішення виключити з Державного реєстру нерухомих пам’яток культурної спадщини національного значення пам’ятники в Одесі Пушкіну та князю Воронцову.

Однак Історико-топонімічна комісія при Одеській міськраді рекомендувала залишити ці пам’ятники на місці, аргументуючи, що вони є об’єктами всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і не підпадають під закон «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні».

Проте, після довгих суперечок, все ж таки було вирішено демонтувати пам’ятник Пушкіну. Залишилось дише дочекатися виконання доручення.

Нагадуємо, що одеська міськрада анонсувала закритий конкурс на реконструкцію Катерининської площі — звідки прибрали пам’ятник Катерині Другій.

    Коментарі:

    Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

    *Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

    Источник материала
    loader