Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому»
Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому»

Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому»

Співробітники Національного заповідника «Хортиця» передали Державному підприємству «Кримський дім» відреставрований фрагмент саркофага засновника Кримського ханства та першого кримського хана Хаджі I Герая.

Передача артефакту відбулась у Запоріжжі на території історико-культурного комплексу «Запорозька Січ». ДП «Кримський дім» представив його директор Ахтем Сеітаблаєв, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей надзвичайно важливий артефакт був вивезений перед окупацією Криму. Це частина поховання засновника кримського ханства Хаджі Герая І. Передача цього артефакту - це підтвердження ще раз нашого братерства з українським народом. Ця передача відбувається на Хортиці - колисці козацтва, і це символічна подія. Сьогодні ми не можемо ще в повній мірі оцінити велич цього братерського вчинку. Вдячний директору Києво-Печерської лаври (колишній директор Національного заповідника «Хортиця», - ред.) Максиму Остапенку за те, що він виявив бажання передати цей артефакт», - сказав Сеітаблаєв.

Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 1У Запоріжжі відбулася передача «Кримському дому» фрагменту саркофага засновника Кримського ханства / Фото: Дмитро Смольєнко. Укрінформ

Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 2Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 3Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 4Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 5Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 6Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 7Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 8Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 9Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 10Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 11Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 12Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 13Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 14Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 15

Працівники Національного заповідника зазначили, що Хаджі I Герай провів усе життя в боротьбі за незалежність кримських татар, яку остаточно вдалося здобути у 1449 році. Хаджі Герай був похований у мавзолеї «Тюрбе Хаджи Гераю» в Салачику (зараз - околиця Бахчисарая), який побудував його син Менглі Герай у 1501 році.

Оздоблення саркофага є унікальним проявом кримськотатарської культури, її краси та самобутності.

Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 16

Дослідження усипальниці почалося ще в 2003 році. Тоді було виявлено, що є небезпека затікання води, яка могла зруйнувати дерев'яний саркофаг.

Як зазначив завідувач відділу науково-просвітницької роботи Національного заповідника «Хортиця» Сергій Дударенко, оздоблення саркофага зроблено з бука. У Запоріжжя на реставрацію фрагмент передали у 2009 році.

Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому» - Фото 17

«Віддали нам, бо ми мали досвід роботи з деревиною. Ми єдині спеціалісти по суті, адже на той момент вже працювали з човнами, які підняті були з дна Дніпра. Це 15 століття, це на 200 років давніше, ніж наші човни. Складно було працювати, але вдалось стабілізувати деревину. Експонат в хорошому стані. З 2009 року і до сьогодні він зберігався у Запоріжжі. Те, що він буде переданий в Київ, - правильне рішення, там на нього зможуть подивитись набагато більше людей», - сказав Дударенко.

За його словами, робота над таким унікальним експонатом - це неймовірний досвід для запорізьких фахівців і збереження символу.

«Це частина саркофага засновника кримської державності, це символічна для кримськотатарського народу річ. Як відомо, на символах будується майбутнє. Перше, що знищує ворог, - це саме символи», - додав Дударенко.

Своєю чергою Ахтем Сеітаблаєв зазначив, що приголомшений самим фактом передачі такого артефакту.

«Ми будемо зберігати це з високою відповідальністю і передано цей експонат буде в Національний музей побуту і архітектури Пирогова. Ми побудуємо там кримськотатарську садибу”, - сказав Сеітаблаєв.

Як повідомлялося, Ахтем Сеітаблаєв приїхав до Запоріжжя для участі у міжнародному кінофестивалі.



Источник материала
loader