У Києво-Печерській лаврі відбудеться виставка, присвячена історії Маріуполя
У Києво-Печерській лаврі відбудеться виставка, присвячена історії Маріуполя

У Києво-Печерській лаврі відбудеться виставка, присвячена історії Маріуполя

У Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" у п'ятницю, 27 вересня, о 17:00 відкриється виставка "Хрест і надія: священна спадщина греків Маріуполя".

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій.

"Експозиція присвячена трагічним сторінкам історії Маріуполя — від депортації корінних народів Криму у Надазов’я в ХVIII столітті, яка вимусила залишити свій дім кримських греків, вірмен, волохів та покинути обжите місце українських козаків, до насильницького "асвабаждєнія" у XXI сторіччі, коли Росія намагається відібрати дім у сучасних українців", - ідеться в повідомленні.

На відкритті виставки, приуроченої до Дня Маріуполя, виступить маріупольський камерний оркестр "Ренесанс".

У Києво-Печерській лаврі відбудеться виставка, присвячена історії Маріуполя - Фото 1

"Маріуполь – місто з унікальною історією, яку сформували різні етноси, мови, релігії та світогляди. Це розмаїття стало його силою і водночас вразливістю. Російська пропаганда віками намагалася знищити козацьке та багатонаціональне минуле Маріуполя, переписуючи історію сходу України", - зазначили в міністерстві.

Виставка покликана зруйнувати радянські і російські міфи, зокрема щодо однієї з найтрагічніших сторінок в історії грецького народу - примусового переселення греків-християн з Криму до Надазов’я у 1778–1780 роках. Нове життя вони збудували у Маріуполі та на землях Приазов’я. Така ж доля спіткала і козаків, яких примусово виселили з Домахи-Кальміуса.

Читайте також: У Грузії відбувся показ фільму «Маріуполь. Невтрачена надія»

"Ця трагедія перегукується із сучасною історією Маріуполя. Як і тоді, сьогодні сотні тисяч родин були змушені покинути свої оселі через війну", - зауважили в міністерстві.

Важливим артефактом експозиції є християнська святиня - ікона "Святий Георгій воїн з житієм" середини XI століття, яку під час переселення у 1780 році греки привезли до Маріуполя. Реліквія зберігається у Національному художньому музеї в Києві.

На виставці експонуватиметься ще одна вагома реліквія греків - плащаниця XVIII століття, яка теж була перевезена до Маріуполя з Криму. На початок широкомасштабного вторгнення РФ вона перебувала на реставрації в Києві, завдяки чому і вціліла - на відміну від більшості експонатів Маріупольського краєзнавчого музею, які були знищені російськими загарбниками.

Читайте також: У Музеї Києва відкриють мультимедійну виставку «На сторожі Святої Софії»

Організаторами виставки стали Міністерство культури та стратегічних комунікацій, Маріупольська міська рада, Маріупольський краєзнавчий музей, творча команда "Місто Марії".

Експозиція буде відкрита до 27 жовтня.

Як повідомляв Укрінформ, у Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" відкрилась виставка "Відроджений всесвіт", присвяченої 100-річчю Реставраційної майстерні при Лаврському музеї культів і побуту.

Фото: Маріупольська міськрада, Телеграм



Источник материала