У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям
У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям

У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям

У Вітражній галереї Сеймаса Литовської Республіки з 25 вересня до 10 жовтня проходить виставка «Ціна мовчання світу» («Pasaulio tylos kaina»), присвячена українським дітям, які загинули від рук російського агресора.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило посольство України у Литві.

«Ціна мовчання світу» – це лише 30 історій із понад 577 загиблих українських дітей, це данина пам’яті українським дітям, чиї життя обірвала Росія», – йдеться в дописі.

Виставка, ініційована професором Вільнюського університету Арунасом Вайлюлісом, відкрита під патронатом депутата литовського парламенту Лінаса Слушніса за підтримки Української громадської організації «Платформа пам’яті. Меморіал».

У диппредставництві зауважили, що виставка – це не лише спосіб вшанувати пам’ять загиблих, а й потужний засіб привернути увагу до проблеми дитячих жертв війни.

У відкритті виставки взяли участь віцеспікер Сеймасу Литви Жигімантас Павільоніс, голова групи міжпарламентських зв'язків з Україною Сеймаса ЛР Рімантє Шалашевічютє, голова Комітету у закордонних справах Сеймаса ЛР Емануеліс Зінгеріс, депутати литовського парламенту, посол України у Литовській Республіці Петро Бешта, проректор Вільнюського університету Вільманте Пакальніскієне, генеральний директор ГО «Платформа пам'яті.Меморіал» Гаяне Авакян, широкі кола литовської громадськості.

У посольстві констатували, що російська агресія та вторгнення в Україну перевернули життя мільйонів українських дітей, залишивши їх сиротами, зруйнувавши їхні домівки та вкравши їхнє щасливе дитинство.

З початку повномасштабного вторгнення РФ вже загинуло щонайменше 577 дітей, понад 1500 отримали поранення різного ступеня тяжкості. Ці цифри неостаточні – немає всієї інформації з тимчасово окупованих територій України.

«Росія вчиняє геноцид українського народу – це примусова депортація дітей з українських територій до Росії. Місцезнаходження дітей приховують. Їх вивозять у віддалені регіони Росії, змінюють імена, прізвища та громадянство, щоб вони ніколи не повернулися додому. Наразі відомо про понад 19 000 українських дітей, незаконно вивезених до Росії», – наголосили у диппредставництві.

У Вільнюсі відкрили виставку, присвячену загиблим від агресії РФ українським дітям - Фото 1

Посол України у Литві Петро Бешта підкреслив, що мета України – притягнути винних у цих злочинах до відповідальності, і мова йде не лише про тих, хто безпосередньо здійснює переміщення, відповідальність має понести кожен російський чиновник, який поширює і заохочує таку політику щодо українських дітей.

Нагадаємо, у Литві відбулася церемонія відкриття пам’ятника партизанам, які боролися за незалежність країни у 1940-1950 роках. Серед них був і представник України.

Фото: Viktorija Chorna



Источник материала
loader