Виставка «Ковчег. Твори Віктора Гукайла» жовтень - листопад 2024 року
Виставка «Ковчег. Твори Віктора Гукайла» жовтень - листопад 2024 року

Виставка «Ковчег. Твори Віктора Гукайла» жовтень - листопад 2024 року

«Ковчег» – виставковий проєкт, який увібрав 77 графічних робіт відомого київського художника Віктора Гукайла, створених упродовж його життя. 

Історія про Ковчег, побудований Ноєм для спасіння родини й тварин від Всесвітнього Потопу, відома людству з давніх-давен. У більш широкому сенсі ця оповідь наводить на думку, що, власне, кожен із нас, умисно чи напівсвідомо, повторює вчинок Ноя – зводить протягом життя каркас власного корабля, облаштовує його каюти для укриття та подальшого буття найдорожчого. Під час війни давня притча набуває особливого змісту. В часи небезпеки й випробувань українське суспільство гуртом будує ковчег для захисту та піднесення майбутнього нашої країни.

Серія «Ковчег» Віктора Гукайла бере початок у 1990х. Великі композиції з ретельно проробленими деталями та майже фрагментарні начерки множилися і набирали нового вигляду до самої смерті відомого українського графіка і сценографа. Часом ковчеги перетворюються на неозначені міста-території, лаштунки сцени – рідного для художника оточення, в якому легенди ставали реальністю, адже з початку 1990-х він працював у Київському театрі ляльок. Трохи згодом з’явилися зображення серцевин кораблів порятунку, розлінованих на секції-каюти, мешканці яких схожі на загадкові знаки-символи, подібні до літер єврейської абетки. Насамкінець рефлексії митця на спричинені воєнними діями руйнації, відобразилися в окремій серії ковчегів, що набули подоби скалічених війною будинків.

Роботи на виставці репрезентують різні періоди творчості художника, демонструють трансформації художньої мови і різноманіття доробку, спонукають до роздумів про істинні цінності в житті кожного – рідних і друзів, місця сили, уподобання, враження, спогади. Вони існують у начерках і ескізах, зроблених олівцем, пером, сангіною, гуашшю, а наприкінці – підручними кольоровими олівцями, маркерами, лінерами, у серіях монохромних і кольорових монотипій – техніці, якій художник віддавав перевагу протягом усього життя. 

Віктор Гукайло (1948, Київ – 2023, Таль-Ель, Ізраїль)  — український графік, живописець, ілюстратор, сценограф. Був головним художником двох Дніпровських Музеїв – Музею АТО та Музею «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні». 

Кураторки  виставки: Олена Живкова, Олена Мітякіна

Музей висловлює подяку родині Віктора Гукайла — його донькам Анні Іпатьєвій і Соні Гукайло


Відкриття 2 жовтня (середа) о 17:00. Вхід на відкриття вільний



Источник материала