В пам'ять про загиблих у Бабиному Яру в Україні приймають виставку з Музею Голокосту у Вашингтоні
В пам'ять про загиблих у Бабиному Яру в Україні приймають виставку з Музею Голокосту у Вашингтоні

В пам'ять про загиблих у Бабиному Яру в Україні приймають виставку з Музею Голокосту у Вашингтоні

У Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» відкрили виставку «Хтось був сусідом», приурочену до роковин масових розстрілів євреїв в урочищі.

«Сьогодні ми відкриваємо виставку, яка приурочена до однієї з найтрагічніших сторінок в історії людства. 83 роки тому в урочищі Бабин Яр за кілька днів було знищено майже 34 тисячі євреїв», - зазначив міністр культури та стратегічних комунікацій Микола Точицький, передає Укрінформ.

Точицький нагадав, що за роки Другої світової війни у Бабиному Яру було розстріляно понад 100 тисяч осіб різних національностей.

«За 10 років війни в Україні ми також були свідками чисельних злочинів проти українського народу, які потребують справедливої оцінки світової спільноти, а злочинці мають понести відповідальність за свої дії», - акцентував Точицький.

Своєю чергою Надзвичайний і Повноважний посол США в Україні Бріджит Брінк сказала, що для неї велика честь сьогодні бути тут, вшановувати разом з Президентом Зеленським пам’ять усіх загиблих від нацистського режиму євреїв.

Вона поділилась, що для неї особисто найголовніша у виставці ідея того, що люди завжди мають вибір: або підтримувати і сприяти стражданням людей або боротися проти цього: «Цією виставкою зараз, у час збройної агресії Росії проти України, ми, як американський народ, адміністрація Президента Сполучених Штатів, хочемо засвідчити свою підтримку Українській державі та мужньому українському народу», - зазначила Брінк.

За словами директорки Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» Рози Тапанової, виставка має просвітницький характер і здебільшого спрямована на учнів та студентів.

«Ця виставка приїхала до нас із Вашингтона, США. Експонати цієї тимчасової виставки Меморіального музею Голокосту США націлені на просвіту щодо історичних, трагічних подій у світі. Ми повинні розуміти, що кожна людина має вибір підкоритись, не помічати, чи усвідомлювати, що відбувається злочин щодо людей іншої національності, діяти, допомагати, а також відповідати за свої вчинки», - зауважила вона.

Експозиція містить фотоматеріали, спогади очевидців, історичні відомості щодо політики нацистів, залученості місцевого населення до злочинів проти євреїв як активної, так і «мовчазної».

Виставка звертається до одного з центральних питань про Голокост: як Голокост став можливим? Чому більшість пересічних людей підтримували злочини нацистів або мовчали про них?

«Тема нашої виставки "Хтось був сусідом" є особливо актуальною для нашого часу. Сподіваємося, що вона спровокує нові питання та критичне мислення. … Наша виставка досліджує роль і відповідальність звичайних людей по всій Європі під час Голокосту. Вона досліджує вибір, який робили люди, і мотиви, що стояли за цим вибором. Люди по всій Європі спостерігали, слідували лінії, або співпрацювали. Лише одиниці чинили опір. Але їхні вчинки показують, що вибір завжди був можливий», - зазначила директор Меморіального музею Голокосту США Сара Дж. Блумфілд.

За її словами, виставка спонукає відвідувачів замислитися над людською поведінкою і над тим, які мотиви лежать в основі вибору окремих людей.

«У цей критичний момент, коли Володимир Путін спотворює правду про Голокост, розпалює антисемітизм і сіє хаос у демократичних країнах, ця робота не може бути більш важливою. …У час швидких змін, коли соціальна згуртованість і демократичні норми опиняються під загрозою, важливо озирнутися на Голокост, щоб зрозуміти, чого він може навчити нас про минуле і про нас самих», - наголосила директорка Меморіального музею Голокосту США.

В Україні 29 вересня вшановують жертв Бабиного Яру в Києві. Цього та наступного дня 83 роки тому німецькі нацисти провели перший масовий розстріл у Бабиному Яру та вбили майже 34 тисячі євреїв. Конвеєр смерті у Бабиному Яру не зупинявся аж до визволення Києва від окупантів. Він забрав життя понад 100 тисяч українців, євреїв, ромів та людей інших національностей. Урочище Києва перетворилося на один із епіцентрів Голокосту в Східній Європі. Загалом у роки Другої світової війни нацисти вбили щонайменше півтора мільйона українських євреїв – чверть усіх жертв Голокосту на території Європи.

В часи СРСР трагедію Бабиного Яру замовчували, оминали та намагалися стерти з народної пам’яті. Водночас незалежна Україна разом зі світовою єврейською спільнотою та міжнародними партнерами відновлює історичну справедливість. Зокрема, зараз в Україні роковини трагедії відзначаються на державному рівні.

Виставка представлена у виставковому центрі НІМЗ «Бабин Яр», вул. Юрія Іллєнка, 46А, експонуватиметься до 31 грудня 2024 року. Відвідати виставку можна щоденно з 10:00 до 19:00, вхід – вільний.



Источник материала
loader