Як розлучитися дистанційно під час війни за допомогою органів ДРАЦС
Як розлучитися дистанційно під час війни за допомогою органів ДРАЦС

Як розлучитися дистанційно під час війни за допомогою органів ДРАЦС

Показники кількості розлучень серед українських сімей продовжують зростати. Відповідно, збільшується і кількість запитів до адвокатів у сімейних справах. Багатьох цікавить можливість оформлення всіх необхідних документів без особистої присутності подружжя або одного з них на території України. У своїй попередній публікації я розповідала про порядок оформлення дистанційного розлучення через суд.  

У цій статті мова йтиме про позасудовий порядок розірвання шлюбу — в органах державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС).

Звертатися до відділу ДРАЦС варто у випадку, якщо подружжя не має спільних дітей та спору щодо розірвання шлюбу. Якщо дітей немає, але щодо розлучення сторони не дійшли згоди, розірвання шлюбу такої пари відбувається в судовому порядку. Під час воєнного стану звернутися для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу можна до будь-якого відділу ДРАЦС на території, що контролюється українською владою.

Відповідно до діючого порядку, органи ДРАЦС можуть розірвати шлюб за умови особистої подачі заяви хоча б одним із подружжя. Той із подружжя, хто з`явився до відділу, подає оригінал свідоцтва про шлюб разом з паспортом та особисто підписує заяву про розірвання шлюбу. Водночас потрібно подати до ДРАЦС заяву іншого з подружжя (який не має можливості з`явитися особисто) про розірвання шлюбу та заяву про проведення державної реєстрації за його/її відсутності. Такі заяви складаються на спеціально затверджених бланках, а справжність підпису заявника на них посвідчується нотаріально.

Той з подружжя, хто не має можливості прибути до ДРАЦСу особисто й перебуває за кордоном, може оформити заяви у країні свого перебування, звернувшись до консульства України або до місцевого нотаріуса. Важливо також правильно легалізувати заяви, оформлені іноземним нотаріусом (як правило, для цього достатньо проставлення штампу апостиль) та за потреби перекласти їх на українську мову.

Після подачі до ДРАЦСу необхідних заяв очікувати на реєстрацію розірвання шлюбу доведеться протягом місяця. Коли цей термін мине, у призначений спеціалістом день одному з подружжя доведеться повторно з`явитися для проведення реєстрації розірвання шлюбу та отримання свідоцтва. Інший екземпляр свідоцтва про розірвання шлюбу спрямують іншій людині з подружжя на попередньо зазначену ним/нею у заяві адресу.

Як розлучитися дистанційно під час війни за допомогою органів ДРАЦС - Фото 1

Таким чином, закон України дозволяє дистанційне оформлення розірвання шлюбу як у судовому порядку, так і в органах ДРАЦС. На відміну від судової процедури, яка дозволяє оформити розлучення без особистої присутності обох з подружжя, розірвання шлюбу через ДРАЦС вимагає особистої присутності принаймні одного з них. Перевагою розлучення в позасудовому порядку є термін державної реєстрації розірвання шлюбу, який становить один календарний місяць, що значно швидше, аніж судовий процес. З власного досвіду можу сказати, що зараз суди розглядають справи про розірвання шлюбу в середньому від двох до шести місяців. Упродовж ще одного місяця судове рішення набирає законної сили. Тільки після цього шлюб вважається розірваним.

Який би шлях ви не обрали – судовий або позасудовий порядок — запорукою досягнення бажаного результату у вигляді розірвання шлюбу є юридично правильне оформлення всіх необхідних документів. Адвокат, який спеціалізується на сімейному праві, зможе допомогти не лише з оформленням документів, але і з розробкою комплексної стратегії, що дозволить врегулювати і питання розірвання шлюбу, і пов`язані з цим процеси поділу майна, визначення місця проживання та утримання спільних дітей тощо.

Источник материала
loader