Кінофестиваль 2024 року, представлений Українським інститутом у Лондоні, збирає українське кіно в Сохо
Кінофестиваль 2024 року, представлений Українським інститутом у Лондоні, збирає українське кіно в Сохо

Кінофестиваль 2024 року, представлений Українським інститутом у Лондоні, збирає українське кіно в Сохо

Український кінофестиваль у Лондоні - підсумки і цікаві стрічки

"Оскільки народ України продовжує боротися за свою свободу та захищає демократичні цінності, російська пропаганда продовжує займати місце на міжнародних культурних платформах", – сказала історикиня Олеся Хромейчук, директорка Українського інституту в Лондоні.

"Тому як ніколи важливо досліджувати українську культуру". Інститут розробив програму Reflections. Ця програма об’єднує визначні пам’ятки історії кінематографу країни та новаторські імена сучасної кіносцени України.

Центральним у дні українського кіно стане відзначення 130-річчя від дня народження Олександра Довженка, якого багато хто вважає одним із найвидатніших кінорежисерів світу, показом його поетичного шедевру "Земля" 1930 року, який супроводжуватиметься сучасною музикою, створеною гуртом ДахаБраха.

Серед інших фільмів – документальний фільм Володимира Сидька "Місія 200" (2024), який розповідає про українку, яка призупиняє свій бізнес, щоб транспортувати тіла загиблих українських солдатів.

Кадр з фільму "Місія 200"

Фото: Кадр з фільму "Місія 200"


Драма Марини Ер Горбач "Клондайк" (2022), що розповідає про катастрофу збитого над Донецькою областю малайзійського рейсу MH17. 

Кадр із фільму «Клондайк»

Фото: Кадр із фільму «Клондайк»

Спонукає до роздумів документальний фільм "Перехоплені" (2024), у якому режисер Оксана Карпович зіставляє відео руйнування в Україні зі звуком перехоплених телефонних розмов російських солдатів.

"Наш кінофестиваль не лише висвітлює найкраще українське кіно, він також пропонує зрозуміти, як українці переживають травму війни", — розповідає Хромейчук Euronews Culture. "Ми заохочуємо всіх переглянути ці фільми – вони дають змогу глибше зрозуміти націю, стійкістю якої захоплюються в усьому світі".

Джерело



Источник материала
loader