Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги
Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги

Міжнародний кінофестиваль у Києві, повернення шоу «Вартові мрій» та персональні виставки українських художників про пережитий досвід під час повномасштабної війни — ці та інші події відбуватимуться впродовж жовтня.

Ми зібрали заходи, які варто відвідати.

Виставка «Ковчег. Твори Віктора Гукайла»

Де: Музей Ханенків

Коли: з 2 жовтня

Проєкт увібрав 77 графічних робіт київського художника Віктора Гукайла, створених упродовж його життя. Виставка натхненна історією про ковчег, побудований Ноєм для порятунку родини і тварин від Всесвітнього потопу. 

Серія митця бере початок з 1990-х років — великі композиції з ретельно проробленими деталями та майже фрагментарні начерки множилися і набирали нового вигляду до самої смерті українського графіка і сценографа.

Часом ковчеги схожі на неозначені міста-території, лаштунки сцени — рідного для художника оточення, в якому легенди ставали реальністю, адже з початку 1990-х він працював у Київському театрі ляльок. Трохи згодом з’являються зображення серцевин кораблів порятунку, розлінованих на секції-каюти. Насамкінець рефлексії митця, спричинені війною, презентовані в окремій серії ковчегів, що нагадують скалічені війною будинки.

Роботи на виставці репрезентують різні періоди творчості художника, демонструють трансформації художньої мови і різноманіття доробку, спонукають до роздумів про істинні цінності в житті кожного — рідних і друзів, місця сили, уподобання, враження, спогади. 

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 1

Резиденція Катерини Алійник 

Де: thesteinstudio

Коли: впродовж жовтня

У київському просторі thesteinstudio продовжується формат резиденцій для мисткинь та митців, де художники отримують простір та всі матеріали для роботи над своїм проєктом. 

У жовтні Катерина Алійник почне роботу над довготривалим циклом картин, які наприкінці створять одну нелінійну і насичену прогулянку. За допомогою пейзажу мисткиня розповість про війну та окупацію, а також розкаже про красу ландшафтів Донбасу. 

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 2

Виставка Сергія Алієва-Ковики

Де: книгарня «Сенс» на Хрещатику

Коли: з 5 жовтня 

Виставка «І серце повне пам`яті про пишне буяння квіту, назавжди зберігає згадку про світ який сьогодні став інший» познайомить київських глядачів з творчістю Сергія Алієва-Ковики — одного з найвідоміших українських художників Дніпропетровського регіону. У проєкті презентують живописні та графічні роботи митця, а також дерев’яні об’єкти та гравіювання на мідних пластинах. 

Сергій Алієв-Ковика є частиною сучасного контексту Дніпра та його передмістя. У своїй творчості художник досліджує регіон, цікавиться історичними аспектами, візуальними образами та специфікою міста, степовими краєвидами Дніпровського регіону, а також характером життя людини в соціумі та її внутрішньою комунікацією.

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 3

Шоу «Вартові мрій»

Де: Палац культури КПІ імені Ігоря Сікорського

Коли: 4-6 жовтня

Глядачі побачать історію про дівчину Алісу, яка разом з Котом — Вартовим Зірки — вирушає в неймовірну подорож фантастичними світами. Чи зможе Аліса врятувати чарівну Зірку від підступної Драконеси та зберегти мрії тисячі жителей? Це чарівна історія про віру в себе, надію та силу добра, яка нагадає глядачам, що дива трапляються, якщо в них щиро вірити.

«Вартові Мрій» — це справжнє видовище, яке поєднує в собі танцювальні виступи, акробатику та інноваційні візуальні ефекти. Режисером-постановником нового сезону став Андрій Віблий, а креативним продюсером — Тала Пристаєцька. Особливої магії шоу додає чарівний саундтрек, створений Світланою Тарабаровою та Мілошем Єлічем, клавішником і аранжувальником гурту «Океан Ельзи».

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 4

Музична ретроспектива від хору «Київ» 

Де: Софійський собор        

Коли: 14 жовтня

Як за одну годину здійснити духовну, сповнену катарсису подорож у добу бароко, класицизму, романтизму і повернутися до сучасності? Пережити такий унікальний досвід запрошує муніципальний академічний камерний хор «Київ» під орудою диригента Микола Гобдича. 

Програма концерту «Витоки» певною мірою сенсаційна. Зараз твори Дмитра Бортнянського відомі тільки за редакцією П. Чайковського. А на концерті 14 жовтня прозвучить оригінальна авторська версія концерту «Вскую прискорбна єси, душе моя». Нотний текст взято з видання Придворної співацької капели 1834 року, яке зберігається в архівах British Museum.

На події прозвучить оригінальна авторська версія Воскресенського канону Миколи Дилецького, а також дві молитви Миколи Лисенка, Псалом 83 «Які любі оселі Твої, Господи Саваоте» Євгена Станковича та триптих на вірші Т.Шевченка від Валентина Сильвестрова. На завершення концерту прозвучить твір «Достойно є» Вікторії Польової. 

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 5

Персональна виставка Віталія Кохана 

Де: The Naked Room

Коли: до 23 жовтня

Функція персональної експозиції митця — меморіалізація і документація, втілена завдяки надійності каміння та різьбленого тексту, обʼємних предметів із мармуру, деревʼяних та металевих обʼєктів.

Сприйняття матеріалу як частини художньої мови — це вплив Харкова, в якому Віталій Кохан прожив 15 років. Якщо в цьому місті він прагнув знайти один медіум, який пояснить усе (тривалий час це був бетон), то в Києві митець використовує і камінь, і дерево, і метал, комбінуючи їх, ніби слова в реченні.

Багато робіт в експозиції ідейно чи навіть фізично створені художником ще до повномасштабного вторгнення. Проте зараз він їх переосмислив. Наприклад, сосновий «обеліск» — втілення підходу мінімалізму формотворення та виразності — тепер не викликає мирних асоціацій, а відсилає до лісів, в яких щоденно відбуваються бойові дії. Водночас виставка не пригнічує чи надихає— як і життя, вона фіксує різні стани.

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 6

Київський Тиждень Критики

Де: кінотеатр «Жовтень»

Коли: 17-23 жовтня 

Це міжнародний фестиваль арткіно, кураторами якого є українські кінокритики й кінокритикині. Програма події складається з кількох секцій: окрім «Фокус: Україна — Нідерланди» фестиваль уже оголосив ретроспективну секцію «Дивніше за рай», присвячену незалежній сцені кіно США 70–90-х років, та українську ретроспективну секцію «Химерний час», присвячену напряму поетичному кіно і створену спільно з Довженко-Центром. Незабаром також будуть представлені прем’єри українського кіно та міжнародна програма з хітами головних світових кінофестивалів. Традиційно в межах події відбудеться нагородження премією «Кіноколо». 

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 7

Фестиваль українського мистецтва Kyiv Art Sessions

Де: Old Sessions House, Лондон

Коли: 19-20 жовтня

Осінній сезон KyivArt Sessions продовжує презентувати найкращі зразки українського мистецтва у світі.

Цього разу програма фестивалю складається з концерту української класичної музики  «Дума про дім» у виконанні Камерного ансамблю «АртеХатта» та скрипальки Мирослави Которович та джазового концерту I Believe у виконанні квартету Назгуль Шукаєвої. Серед мистецьких подій — виставка Ганни Криволап «Київ у кольорах війни» та фотовиставка Сергія Михальчука «Культура vs війна». Також на заході покажуть «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова та документальний фільм Culture vs War — мистецьке дослідження про українських художників, музикантів, кінематографістів, фотографів, які стали військовими.

Куди піти в жовтні: концерти, виставки та інші події, варті уваги - Фото 8

Источник материала
loader