Міністерство культури оприлюднило нову цифру пошкоджених і знищених окупантами пам'яток культури
Міністерство культури оприлюднило нову цифру пошкоджених і знищених окупантами пам'яток культури

Міністерство культури оприлюднило нову цифру пошкоджених і знищених окупантами пам'яток культури

Україна веде ретельний підрахунок збитків. які нанесла і продовжує наносити нашій країні російський агресор. Окупанти прицільно б'ють по всьому, що дороге серцю українців, бажаючи стерти з лиця землі не тільки міста і села, але й будь-яку згадку про українську культуру. Вони знищують бібліотеки і театри, музеї та пам'ятники. 

Міністерство культури та стратегічних комунікацій оприлюднило чергову цифру пошкоджень або й прямого знищення пам’яток культурної спадщини в Україні внаслідок російської агресії. 

За інформацією, поданою обласними та Київською міською військовими адміністраціями, за вересень загальна чисельність постраждалих пам’яток культурної спадщини регіонів зросла на 22 одиниці і наразі складає 1169 об’єктів. З них національного значення — 117, місцевого — 983, щойно виявлених — 69.

Повторні влучання у пошкоджені раніше пам’ятки культурної спадщини відбулися в Херсонській та Сумській областях. Нові — в Донецькій, Дніпропетровській, Харківській, Херсонській, Сумській та Львівській областях.

Найбільше постраждали пам'ятки культури у Харківській, Донецькій, Херсонській, Одеській областях - найбільш російськомовних у минулому регіонах, які росіяни клялися "захистити".

На сьогодні пошкоджень зазнали пам’ятки культури у 18 областях та Києві, зокрема: у Харківській області — 315, Херсонській — 154, Донецькій — 161, Одеській — 116, Чернігівській — 65, Київській області та м. Києві — 81, Запорізькій — 49, Миколаївській — 41,  Дніпропетровській — 41, Львівській — 60,  Луганській — 31, Сумській — 29, Хмельницькій — 10, Полтавській — 6, Вінницькій — 4, Житомирській — 4, Кіровоградській — 1, Черкаській — 1.

На кінець вересня 2024 року майже вся територія Луганської та значні частини територій Запорізької, Донецької та Херсонської областей досі перебувають у тимчасовій окупації. Це унеможливлює обрахунок точної кількості пошкоджених пам’яток культурної спадщини, що постраждали в ході бойових дій та окупації. 

Херсон. Маріуполь. Мелітополь. Каховка. Музеї мистецтва, історії та старожитностей. Коли Росія спустошила Україну смертоносними ракетними ударами та жорстокими звірствами проти мирного населення, вона також пограбувала національні культурні заклади, де були деякі з найважливіших і творів України та її предків.

Міжнародні експерти з мистецтва кажуть, що це пограбування може бути найбільшим колективним пограбуванням мистецтва з часів, коли нацисти пограбували Європу під час Другої світової війни.



Источник материала
loader